Als er al íéts is wat je wilt wanneer je depressief bent, dan is het wel de gordijnen dichttrekken en onder een deken kruipen. Depressie is een geestelijke toestand waarin je absoluut niets positiefs meer kunt ontdekken: niet aan de wereld in z'n geheel en niet aan je eigen leven in het bijzonder.
Een depressie heeft twee belangrijke hoofdkenmerken. Het eerste belangrijke kenmerk is dat je minimaal twee weken achter elkaar last hebt van somberheid en neerslachtigheid. Het tweede dat je echt nergens plezier meer in hebt.
Daarnaast zijn er negen kenmerken van een depressie waarvan je er minstens vijf moet hebben om jezelf depressief te noemen.
Die zijn:
1. Terugkerende gedachten over de dood en/of zelfmoord
2. Dagelijks weinig of juist veel slapen
3. Veel of weinig eten en daardoor duidelijke gewichtstoename of afname
4. Motorische bewegingen zijn langzamer of juist onrustiger geworden
5. Permanente sombere stemming
6. Concentratieproblemen
7. Last van energieverlies en vermoeidheid
8. Gevoel van waardeloosheid en schuld
9. Besluiteloosheid
Symptomen als huilerigheid en gevoelens van hulpeloosheid zouden volgens onderzoek vooral kenmerkend zijn voor depressies bij vrouwen. Mannen zouden meer naar buiten gerichte symptomen vertonen, zoals woedeaanvallen, drank- en drugsmisbruik, vluchten in het werk.
Nee, blijkt uit Gronings promotieonderzoek. De impact van een depressie wordt makkelijk onderschat. Gezonde mensen gaan ervan uit dat met een milde depressie best te leven valt. Depressiepatiënten zélf ervaren de ziekte ondertussen als loodzwaar. Precies andersom ligt het bij lichamelijke ziekten: wie gezond is, denkt dat het effect daarvan groter is dan mensen die zo’n ziekte daadwerkelijk hebben.
Depressie-onderzoeker Ad Bergsma geeft de volgende tips om sombere gevoelens te bestrijden.
1.Probeer niet te snel beter te worden.
‘Een depressie heb je nu eenmaal niet zo één twee drie opgelost. Als je bijvoorbeeld overbelast bent of je hebt een burn-out dan is dat ook niet na één nachtje goed slapen voorbij. Hetzelfde geldt voor een dip of een depressie: je zult echt een stapje terug moeten doen en uitzoeken wat voor jou helpt om er weer bovenop te komen.
2.Praat met iemand die je vertrouwt.
‘Bespreek de positieve en negatieve aspecten van je leven. En brainstorm over hoe je die positieve aspecten kunt uitbreiden. In zo’n situatie is het handig om te luisteren naar anderen, want die zien de positieve punten die je zelf niet meer ziet.’
3.Sta niet teveel stil bij waarom je je zo rot voelt
‘Bedenk liever wat je kunt doen om de situatie beter te maken. Piekeren over waarom je je rot voelt zorgt namelijk dat je steeds meer gaat geloven dat alles negatief is. Psychiater Carl Gustav Jung zei eens: ‘Een depressie is als een dame in het zwart. Als zij zich aandient, stuur haar dan niet weg, maar vraag haar als gast aan tafel en luister naar wat ze te zeggen heeft.’
4.Probeer de beproefde tips
‘Voldoende bewegen, gezond eten, gematigd alcoholgebruik en regelmatig naar buiten gaan. Het werkt echt!’