01

Corona-epidemie

Nieuwe werkelijkheid

Het zijn rare, onzekere tijden. Veel mensen zitten ineens thuis en wie in de zorg werkt, is juist meer in touw dan ooit. De coronacrisis vraagt om aanpassingen, veerkracht, flexibiliteit en solidariteit.

Kinderen kunnen niet de hele dag naar school en vervelen zich. Ouderen zien hun familie niet en voelen zich eenzaam. Het dwingende advies luidt nog steeds om minimaal anderhalve meter afstand te houden. Veel mensen zijn ziek (geweest) en allemaal maken we ons zorgen. In de eerste plaats om onze gezondheid en die van ons geliefden, maar ook over ons werk en inkomen. En over wat de toekomst gaat brengen.

Quarantaine en thuisisolatie

In Nederland is er geen volledige lockdown, maar er zitten of zaten wel veel mensen met klachten (thuis) in quarantaine en dat is zwaar. Je voelt je waarschijnlijk beroerd, je verveelt je en bent misschien eenzaam of angstig.

Zit je in thuisisolatie? Met gerichte oefeningen kun je je brein tot rust brengen. Zoek daarnaast zoveel mogelijk afleiding en houd virtueel contact met vrienden en familie, zodat je je minder geïsoleerd voelt.

Wat doet de corona-epidemie met ons?

Op het eerste gezicht lijkt een ongekende crisis als deze niet het beste in ons boven te halen. Denk maar aan die hamsteraars die voor anderen niets dan lege schappen achterlaten. En uit een aantal onderzoeken blijkt inderdaad dat angst en stress ons hebzuchtig maakt.

Maar wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam repliceerden een van deze onderzoeken en kwamen tot de hoopvolle conclusie dat mensen onder druk juist onbaatzuchtig zijn. En we zien genoeg voorbeelden die dit beeld bevestigen:

 • jongeren die wildvreemden aanbieden om boodschappen voor hen te doen;
 • mensen die koken voor zieken;
 • buren die aanbieden om op kinderen te passen;
 • duizenden oud-zorgmedewerkers die direct bereid waren hun oude beroep weer op te pakken;
 • de massale blijken van waardering voor de hardwerkende mensen in de zorg, de schoonmakers, postbezorgers, politieagenten en alle anderen die ervoor zorgen dat het leven tenminste nog een beetje ‘normaal’ lijkt.

Rutger Bregman betoogde het al in zijn boek: de meeste mensen deugen.

Minfulness-oefening

Misschien moeten we de coronacrisis en de maatregelen die daarmee gepaard gaan zien als de ultieme mindfulness-oefening. Meer dan ons overgeven aan het hier en nu kunnen we toch niet doen. Oude regels gelden niet meer en we weten minder dan ooit wat de toekomst gaat brengen.

Maar door de adviezen van experts op te volgen en angstige gedachten los te laten met mindfulness en meditatie, komen we er zo goed mogelijk doorheen. En hopelijk zien we elkaar over een tijdje gewoon weer op feestjes, op het werk, op school, in het theater, de kroeg of waar we maar willen.

02

Thuiswerken vanwege de coronacrisis

Typen tussen speelgoed

Zo’n beetje iedereen met een kantoorbaan werkt nu grotendeels of helemaal thuis om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wellicht deed je dat al af en toe of een vaste dag, maar helemaal vanuit huis werken is toch andere koek.

Misschien zit je ’s morgens met je laptop tussen een opengeslagen krant en de ontbijtboel te typen. Of heb je met moeite een hoekje speelgoedvrij gemaakt en ingericht als werkplek. Of wie weet ben je een van de geluksvogels met een eigen werkkamer.

Thuiswerken vraagt hoe dan ook om aanpassingen, zeker als je partner ook thuiswerkt en er (kleine) kinderen zijn die graag aandacht willen. Werkrituelen kunnen (juist nu) nuttig zijn. Online vergadering in het verschiet? Bekijk dan deze tips voor online vergaderen.

Voordelen van thuiswerken vanwege de coronacrisis

Maar thuiswerken heeft ook voordelen. Want hoe fijn is het om geen reistijd meer te hebben, niet meer in de regen op je fiets te hoeven stappen of in de file te staan? En wie wil, kan de hele dag met ongekamde haren in zijn joggingbroek en slobbertrui blijven rondlopen – althans: tot je gaat videobellen.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat we het best presteren in een werkomgeving waar we ons thuis voelen. Ook hebben we daar minder last van stress en angst over deadlines en functioneringsgesprekken. Dus ook wat betreft de productiviteit is thuiswerken niet verkeerd. Al is het ook weer niet voor iedereen geschikt.

Zorg voor een fijne werkplek

Voor af en toe een dagje is een klein hoekje aan de eettafel niet zo erg, maar nu we waarschijnlijk voor langere tijd aan huis zijn gebonden, is het zaak om een goede thuiswerkplek in te richten.

Hoe creëer je een prettige thuiswerkomgeving?

 1. Daglicht is onmisbaar en het liefst werk je ook met een leuk uitzicht. Zeker als je in quarantaine of thuisisolatie zit en geen tuin hebt, kan een groen uitzicht je behoeden voor depressieve gevoelens. Een mooie plant, foto’s of een schilderij van een mooi landschap en natuurlijke materialen helpen ook.
 2. Zorg daarnaast voor een zo leeg mogelijk bureau. Uit onderzoek blijkt dat het enorm veel stress oplevert als je werkt tussen een berg paperassen en lege kopjes. Onze hersenen zijn dan zo druk met alles om ons heen registreren, dat we ons niet meer kunnen concentreren op onze bezigheden. Dus trek een aantal uur uit om je thuiswerkplek op te ruimen en stel daarna een clean desk policy in: elke thuiswerkdag eindigt met een leeg bureau.
 3. Ook ownership oftewel persoonlijke controle is belangrijk: een werkplek die je naar eigen believen kunt inrichten, met het liefst een verstelbaar bureau en een goede stoel en een raam dat open kan voor de frisse lucht. En, heel belangrijk: een deur waarmee je nieuwsgierige kinderen of andere huisgenoten en woongeluiden kunt buitensluiten.

Werk-privébalans

Thuis en privé lopen nu letterlijk meer door elkaar dan ooit. En natuurlijk geef je de kinderen af en toe aandacht, ook al is het midden op de werkdag. Die ‘verloren’ tijd kun je immers weer inhalen als ze op bed liggen.

Toch is het voor je mentale gezondheid om zo veel mogelijk het normale werk- en vrije tijdritme aan te houden, zeggen psychologen. En ook kinderen hebben baat bij een herkenbare structuur.

Probeer het werk dus zoveel mogelijk binnen de normale tijden uit te voeren. Moet je ‘s avonds nog echt even aan de bak? Doe dat dan binnen een beperkt tijdslot, bijvoorbeeld tussen half acht en negen. Werk in ieder geval niet door tot je naar bed gaat, want dan doe je geen oog dicht.

03

Wat te doen tegen eenzaamheid?

Bijwerkingen van de coronacrisis

Eenzaamheid is een van de vervelendste bijwerkingen van de corona-epidemie. Vooral veel ouderen hebben er last van nu ze geen gezellige bezoekjes meer krijgen van kinderen en kleinkinderen en alle sociale activiteiten zijn voorlopig afgelast.

Maar ook singles, alleenstaande ouders en mensen met relatieperikelen kunnen zich heel eenzaam voelen nu we zo veel mogelijk thuis moeten blijven. En eigenlijk missen we allemaal de nabijheid van ouders, vrienden, sportmaatjes, medehobbyisten, kroeggenoten en al die anderen.

Hoe ga je om met het sociaal isolement?

De meeste praktische adviezen tegen eenzaamheid gaan nu even niet op. We kunnen ons immers niet aanmelden bij een sport- of leesclub, geen praatjes aanknopen met wildvreemden en geen vrijwilligerswerk gaan doen.

Wel zijn er denkstrategieën die kunnen helpen tegen dat eenzame gevoel. Het klinkt misschien een beetje gek, maar door eenzaamheid van de positieve kant te benaderen worden we zelfredzamer en onafhankelijker.

Tips tegen eenzaamheid

 • Neem een warm bad. Volgens Yale-psychologen compenseert het geborgen gevoel van warm water het gemis van sociale warmte.
 • Ga iets praktisch doen: verf een muur, neem je tuin of balkon onder handen op of houd een uitgebreide lenteschoonmaak.
 • Zoek contact. Skype of Facetime met je geliefden, chat of app erop los. Maar ‘ouwerwets’ bellen, is natuurlijk ook prima.
04

Corona-angst

Angstreactie

Het is niet meer dan logisch dat de corona-epidemie angst oproept. Door een angstreactie in gang te zetten, probeert ons brein ons veilig te houden. In dit geval weerhoudt angst ons ervan om de adviezen van deskundigen in de wind te slaan en elkaar op te zoeken.

Maar angst kan ons ook enorm in de weg zitten. Want wat heb je eraan als je ’s nachts wakker ligt of zelfs in paniek raakt? Het is vaak dus beter om te proberen om angsten in te tomen.

Onverwacht is eng

Onverwachte situaties zoals de corona-uitbraak roepen bij veel mensen angst op, zegt angstexpert Roanne van Voorst. ‘Je weet dan nog niet precies wat er gaat gebeuren of wat je moet doen en daar houdt het brein niet van.

Je brein wil namelijk kunnen voorspellen hoe je moet reageren om fysiek of geestelijk veilig te blijven en probeert onverwachte, spannende situaties daarom doorgaans te vermijden.’

Een beetje bang

Als je een beetje tot gemiddeld angstig bent over het coronavirus, kun je jezelf nog vrij eenvoudig kalmeren. Bijvoorbeeld door jezelf voor te houden dat de meeste mensen niet ernstig ziek worden van corona. En dat de kans dus heel groot is dat je er weer bovenop komt, mocht je ziek worden. En dat je gelukkig in een land woont met goede zorgvoorzieningen.

Houd je wat betreft de informatievoorziening vooral bij de officiële bronnen, zodat je niet kunt worden meegesleept in de angst van anderen. En laat je vooral afleiden door alle mooie, goede, leuke en grappige dingen die er gelukkig ook nog zijn.

Zo ga je om met paniek over de coronacrisis

Ben je echt in paniek, dan helpt het volgende:

 1. Tijdens een paniekaanval heb je een teveel aan adrenaline en andere stresshormonen in je lichaam. Dat verlaag je door in beweging te komen: ga wandelen, spring op en neer of zwaai met je armen. Bovendien moet je brein zich concentreren op de beweging, en heeft dus minder energie over voor je angst.
 2. Focus op je adem. Door diep en rustig adem te halen, kalmeer je het zenuwstelsel en laat je het voelen dat de kust veilig is. Leg je hand op je buik, adem in en blaas je buik op als een ballon.
 3. Verbreed je blik. Paniek kan letterlijk tot een tunnelvisie leiden. Merk je dat dit zo is, probeer dan eens je blik weidser te maken. Kijk zo ver mogelijk opzij, zonder dat je je hoofd of pupillen beweegt. Je blijft gewoon recht naar voren kijken en merkt tegelijkertijd op wat je uiterst rechts en links van je kunt zien.
 4. Zeg het hardop. Niets laten merken terwijl het koude zweet op je rug staat, maakt de paniek langduriger en intenser. Zeg het daarom hardop als je bang bent, het liefst tegen iemand die je vertrouwt. Vaak helpt dat al een beetje.
TEST
Doe de test »

Ben je mentaal weerbaar?

05

Omgaan met verveling

Wat te doen nu we veel thuis moeten blijven?

Al die vrije uren die we normaal in de sportschool, winkelend of met familie en vrienden doorbrengen, zijn ineens niet meer ingevuld. Meer thuis blijven kan in eerste instantie best lekker zijn: eindelijk tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak, de klusjes in huis, om de tuin of het balkon lenteklaar te maken, eindeloos te lezen, al die series die je achterloopt te Netflixen.

Thuisblijftips

Maar wat als je dat allemaal wel zo’n beetje hebt gezien? Tja, het is even omschakelen zo’n lege agenda, maar het biedt ook kansen. Om eindelijk eens te leren mediteren bijvoorbeeld. Of mee te doen met een virtueel sport- of yogalesje. Of zet je levensverhaal op papier en reken af met oud zeer. Of ga online gamen en sluit tegelijkertijd virtuele vriendschappen.

Ook een aardig experiment: kijk gewoon eens wat er gebeurt als je je een potje gaat zitten vervelen. Wie weet wat voor creatieve gedachtenspinsels er dan oppoppen.

De gevaren van lang thuiszitten

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg plezier hebt, want dat is om meerdere redenen heilzaam. Bij genot en plezier zijn meerdere hersengebieden tegelijkertijd betrokken en wordt dopamine, endorfine en serotonine aangemaakt. En dat is van belang, want lang thuiszitten kan ons geluksgevoel doen afnemen en ons somberder maken.

Onderzoek wijst uit dat het doen van nieuwe, verrassende dingen zorgt voor instant plezier. Duik dus eens in je kookboeken en probeer een heel nieuw recept uit. En als je nog naar buiten kunt: maak een ommetje. Wandelen maakt creatiever volgens onderzoek, je vangt daglicht op wat goed is voor je humeur en al lopend kom je tot fijne gesprekken waarbij je vanzelf sneller op één lijn zit.

06

Kinderen thuis in coronatijd

Verveling door corona

De scholen zijn nog gedeeltelijk dicht, de virtuele lessen nemen maar zoveel tijd in beslag en spelen met vriendjes en vriendinnetjes is nu niet het beste idee van de wereld. Hoe houd je je zich stierlijk vervelende kroost in toom?

Schermlimiet

Let er in ieder geval op dat ze niet alleen nog maar achter een scherm zitten. Volgens Peter Nikken, bijzonder hoogleraar mediaopvoeding, geldt voor kinderen tot vijf jaar een schermlimiet van een uur per dag en is het advies om het voor kinderen tot twaalf jaar op maximaal twee uur te houden.

Dat is onder normale omstandigheden al lastig en nu waarschijnlijk onmogelijk. Want natuurlijk willen ze virtueel contact houden met klasgenoten en vrienden die ze even niet lijfelijk zien. Maak je je zorgen over de beeldschermtijd van je kind? Waar het vooral om gaat, is dat je er duidelijke afspraken over maakt met je kind. Het is immers onduidelijk hoelang deze situatie gaat duren, dus het helemaal loslaten – hoe verleidelijk ook als je zelf zit te werken – is echt onverstandig.

Grenzen stellen

Consequent en duidelijk zijn: we weten in theorie heus wel hoe het moet, maar de praktijk is weerbarstig. Nee zeggen, is moeilijk. Al is het alleen maar omdat het drama dat gegarandeerd volgt je nog langer van je werk zal houden.

Door op een positieve manier grenzen te stellen en de zelfstandigheid van je kinderen te stimuleren, houd je de thuissituatie dragelijk tijdens de coronacrisis. Maar het blijft balanceren met thuiswerk, online onderwijs en het gebrek aan afleiding.

Video's over Coronacrisis

Meer over coronacrisis

Een ogenblik geduld...
Advies

Door corona ben ik mijn levenslust kwijt

Sinds de strenge coronamaatregelen zit ik dagenlang alleen op mijn studentenkamer, ik kom de deur bi...
Lees verder
Advies

Door corona ben ik mijn levenslust kwijt

Sinds de strenge coronamaatregelen zit ik dagenlang alleen op mijn studentenkamer, ik kom de deur bi...
Lees verder
Artikel

Tips voor de extra lange kerstvakantie

Deze kerstvakantie duurt voor schoolgaande kinderen een week langer dan normaal, en door de lockdown...
Lees verder
Artikel

Tips voor de extra lange kerstvakantie

Deze kerstvakantie duurt voor schoolgaande kinderen een week langer dan normaal, en door de lockdown...
Lees verder
Artikel

Een sprong in het diepe

De lockdown gaf ze het laatste zetje dat ze nodig hadden. Vijf mensen die in coronatijd een belangri...
Lees verder
Artikel

Een sprong in het diepe

De lockdown gaf ze het laatste zetje dat ze nodig hadden. Vijf mensen die in coronatijd een belangri...
Lees verder
Interview

Coronagrappen: humor in tijden van corona

Ze verzamelde in korte tijd maar liefst 12.000 coronagrappen. Lachen benadrukt de gezamenlijkheid, z...
Lees verder
Kort

Generatie Z introverter door corona

De persoonlijkheid van een generatie kan blijvend veranderen door de coronacrisis, denkt persoonlijk...
Lees verder
Artikel

Hoe corona ons gedrag heeft veranderd

In plaats van werk en privé te scheiden, geven we nu online rondleidingen door ons huis. En de ooit...
Lees verder
Column

Column Bregje Hofstede: Knuffel

Mijn kindje heeft het gezicht van haar verzorgsters op de crèche nog nooit gezien. Ze dragen perman...
Lees verder
Column

Column Sterre van leer: Niets is zeker

Goed, de komende winter wordt dus een lange. En hoe ons leven daarna zal zijn, daar hebben we geen i...
Lees verder
Artikel

Free your mind! Download nu gratis dit e-book

Download gratis dit e-book en ontdek 13 creatieve opdrachten om echt tot rust te komen.
Lees verder
97997