Sessie 2

Leren wat liefde is

Wat is het geheim van een fijne relatie? In deze sessie vertelt relatietherapeut Sue Johnson dat echte liefde helemaal geen mysterie is, maar bestaat uit een emotionele band die je zelf kunt beïnvloeden en verbeteren.

In de video legt Sue Johnson uit waar een goede, langdurige relatie uit bestaat.

Om te onthouden

Sue Johnson zegt dat:

  • voor blijvende liefde de emotionele band tussen partners het allerbelangrijkst is. De behoefte aan die verbondenheid is universeel en geldt dus voor zowel mannen als vrouwen.
  • een emotionele band betekent dat jullie je voor elkaar openstellen, dat je bij elkaar terecht kunt en dat je er voor elkaar bent als je het moeilijk hebt.
  • ook als je moeite hebt met intimiteit of het moeilijk vindt om je partner volledig te vertrouwen, je kunt leren om je kwetsbaarder op te stellen en te werken aan een hechtere band met je partner.

‘De belangrijkste vraag in elke relatie is: zijn jullie er écht voor elkaar op kwetsbare en onzekere momenten?’

Hechtingsstijl als basis

Misschien merk je dat het jou en je partner niet goed lukt om je emotioneel verbonden te voelen met elkaar. Je bent bijvoorbeeld bang dat de ander je verlaat. Of je voelt je juist benauwd als de ander té dichtbij komt. Dit kan te maken hebben met de manier waarop je bent gehecht.

Veilige hechting betekent: dat je je als kind veilig en beschermd voelde in het contact met je ouders. De hechtingsband tussen jou en je ouders neem je mee in je verdere leven, en bepaalt op volwassen leeftijd – deels – hoe goed het je lukt om je emotioneel verbonden te voelen met je partner. Was je als kind niet veilig gehecht, dan kan het lastig zijn om een emotionele band te voelen met je partner.

Wat is jouw hechtingsstijl?

Inzicht in je eigen hechtingsstijl (en die van je partner) helpt je begrijpen hoe jullie met elkaar omgaan. De drie belangrijkste hechtingsstijlen zijn:

  • Angstig gehecht: je houdt ervan om dicht bij je partner te zijn en je hebt het vermogen om heel intiem te zijn. Tegelijk voel je je vaak onzeker over de relatie en ben je bang dat de ander je zal verlaten.
  • Veilig gehecht: voor jou is het vanzelfsprekend om warm en liefdevol voor je partner te zijn en aan te voelen wat hij of zij nodig heeft. Ook voel je de ruimte om jezelf te ontplooien buiten je relatie om.
  • Vermijdend gehecht: je vindt het heel belangrijk om je zelfstandigheid en onafhankelijkheid te behouden in je relatie. Als je partner te dichtbij komt, kun je hier ongemakkelijk van worden en neem je het liefst afstand.

Ken je de hechtingsstijl van jezelf en van je partner, dan is het makkelijker om elkaar te begrijpen, rekening te houden met elkaar en zo de emotionele band te versterken.

  • Doe nu de test Wat is je hechtingsstijl?. Lees daarna het verdiepende artikel ‘Over bindings- en verlatingsangst’, dat gaat over de invloed van je hechtingsstijl op de relatie. Je krijgt daarin tips over hoe je veilig(er) gehecht kunt raken.
43185