Sessie 1

Voordat je begint

In deze basistraining leer je waar problemen in je relatie vandaan komen en hoe je de band met je partner kunt verbeteren en versterken. We raden je aan om met deze sessie te beginnen. Daarna kun je de andere sessies in willekeurige volgorde bekijken.

Voor wie?

De basistraining ‘Versterk je relatie’ is interessant voor iedereen de band met zijn of haar partner wil verbeteren: jonge en oudere, getrouwde, verloofde, hetero- en homostellen. Ieder koppel kan profiteren van deze training.

De training bestaat uit zes sessies en vijf verdiepingsartikelen met extra informatie. Je volgt deze training in principe alleen, maar we moedigen je aan om alles wat je aanspreekt te delen met je partner en de oefeningen samen toe te passen.

Voor wie niet?

Deze training is niet bedoeld voor wie te maken heeft met geweld binnen de relatie. In dat geval heb je specifieke begeleiding nodig bij het stoppen van dat geweld en het creëren van een veilige thuissituatie. Kijk op vooreenveiligthuis.nl voor meer informatie.

EFT als uitgangspunt

Deze basistraining is gebaseerd op de principes van Emotionally Focused Couples and Family Therapy (EFT): een wetenschappelijk bewezen, effectieve en succesvolle relatietherapie. Samengevat gaat EFT ervan uit dat in een gezonde, liefdevolle relatie partners zich veilig en emotioneel met elkaar verbonden voelen. EFT leert je:

  • waarom de relatie met je partner vastloopt;
  • wat je nodig hebt om hardnekkige patronen in je relatie te doorbreken;
  • hoe je de emotionele verbondenheid met je partner vergroot.

Dé EFT-experts

In elke sessie krijg je een – ondertitelde – video te zien waarin de bekende Amerikaanse relatietherapeut Sue Johnson aan het woord is. Sue is de grondlegger van EFT en schreef hier twee boeken over: Houd me vast en het vervolg Laat me niet los.

Sue was eerder te zien in de online masterclass ‘Versterk je relatie’ van Psychologie Magazine. Hierin ging ze in gesprek met relatietherapeut Karin Wagenaar. Karin is de oprichter van stichting EFT Nederland en schreef het boek Relaties, hoe doe je dat? De video’s die je in deze training ziet, komen uit de online masterclass.

Hoe verbonden voel je je op dit moment?

Om het effect van deze basistraining straks te kunnen meten, mag je nu eerst deze test doen. Die geeft je een beeld van hoe je de relatie met je partner op dit moment ervaart. Na afloop van de training kun je de test opnieuw doen.

  • Gebruik de uitslag van de test om te formuleren wat volgens jou op dit moment de grootste uitdaging is. Wat zou je willen veranderen? Waar zou je samen met je partner aan willen werken?  En: durf je die uitdaging met je partner te bespreken?
43179