Sessie 7

7. Zo word je weer kalm

Een paniekaanval voelt op z’n hoogtepunt alsof je een hartaanval krijgt. Gelukkig is er volgens angst-expert Roanne van Voorst genoeg wat je kunt doen om op zo’n moment het tij te keren. Niet door jezelf kalm te denken, maar door je lichaam als wapen te gebruiken.

Wanneer angst erg oploopt, kun je in paniek raken: je ademhaling versnelt, je hart gaat als een razende tekeer, je keel knijpt dicht, je mond wordt droog en je ervaart een intense angst. En terwijl de wereld om je heen rustig doordraait, weet jij het zeker: óf je wordt gek óf je gaat dood. Een heel nare en beangstigende ervaring. Maar als je weet wat je kunt doen om weer te kalmeren, worden paniekaanvallen een stuk minder eng. In deze video legt Roanne uit hoe dit werkt.

 

Zo stop je PANIEK:

Roanne vertelde het al in de video: in 80% van de gevallen ontstaat paniek in je lichaam en niet in je brein. Het heeft dus ook geen zin om eerst te proberen je brein te kalmeren. Tegen jezelf zeggen dat er niks aan de hand is, werkt vaak niet. Wat wel werkt, is je lichaam tot rust brengen. Doe dit op de volgende manieren:

  • Beweeg Tijdens een paniekaanval heb je een teveel aan adrenaline en andere stresshormonen in je lichaam. Deze verlaag je door in beweging te komen: ga wandelen, spring op en neer of zwaai met je armen. Trek je er niets van aan als dit dom of onzinnig voelt, want je zult vanzelf merken dat het werkt. Bewegen heeft daarnaast nog een ander voordeel: je hersenen moeten zich concentreren op de beweging en dus hebben ze minder energie over voor je angst.
  • Focus op je adem Tijdens een paniekaanval adem je vaak snel en oppervlakkig. Hierdoor denkt je brein dat je je in een stressvolle situatie bevindt en blijf je je angstig voelen. Door diep en rustig adem te halen, kalmeer je je zenuwstelsel en laat je het voelen dat de kust veilig is. Leg je hand op je buik en probeer, als je inademt, je buik op te blazen als een ballon. Als dat lastig is – bijvoorbeeld omdat je al hevig aan het hyperventileren bent – kun je je ook eerst alleen op je uitademing richten door deze langer te maken.
  • Verbreed je blik Paniek zorgt vaak letterlijk voor een tunnelvisie. Merk je dat dit zo is, probeer dan eens zover mogelijk opzij te kijken, zonder dat je je hoofd of pupillen beweegt. Je blijft gewoon naar voren kijken en tegelijkertijd merk je op wat je uiterst rechts en links van je kunt zien.
  • Geef je lichaam een andere, moeilijke opdracht om op te concentreren, zoals het lopen van een ingewikkeld patroon of een ingewikkelde rekensom.
  • Zeg het hardop Niets laten merken, terwijl het koude zweet ondertussen over je rug druipt, zorgt ervoor dat de paniek langer en intenser blijft hangen. Zeg het daarom hardop als je bang bent, het liefst tegen iemand die je vertrouwt. Vaak helpt dat al een beetje en zul je aan de reactie van de ander merken dat het niets is om je voor te schamen.

Wat doe je na de paniek?
Als het is gelukt om je lichaam te kalmeren, kun je met wat meer afstand naar de situatie kijken. Je brein komt tot rust en je kunt de situatie beter overzien. Stel je zelf de vraag: waar heb ik behoefte aan? Wat heb ik nodig? Misschien kun je iemand bellen die jou kan steunen. Of je gaat even een simpele serie kijken of een rondje lopen met een muziekje op. Heb je iets gevonden wat werkt? Schrijf het op. Dan weet je het voor een eventuele volgende keer.

Tot slot

We hopen dat je veel aan deze basistraining hebt gehad en dat je de eerste stappen hebt gezet naar het overwinnen van je angst. Heb je behoefte aan meer ondersteuning, uitgebreidere oefeningen en/of wil je verder oefenen met je angst onder begeleiding van een coach? Kijk dan eens op Roannes eigen ‘Fearlessly Fearful‘ website of Instagram pagina. In de video neemt ze voor nu afscheid van je en vertelt ze meer over een mogelijk vervolg.

69211