Sessie 5

5. Waar ben je écht bang voor?

In deze sessie neem je samen met angst-expert Roanne van Voorst je angsten onder de loep. Want ben je écht zo bang voor het opzeggen van je baan, die presentatie voor een grote zaal of een eerste date of zit daar eigenlijk een andere angst onder?

Weet jij waar je echt bang voor bent? De kern van je angst kun je onderzoeken door jezelf kritische vragen te stellen. In de video legt Roanne uit hoe je dit aanpakt.

 

Oefening: ontdek je échte angst

1. Schrijf op waar je in eerste instantie bang voor bent. Bijvoorbeeld: Ik ben bang om mijn vriendin de waarheid te vertellen.
2. Stel jezelf nu de vraag: wat is er zo erg aan als dit zou gebeuren? Schrijf je antwoord op. Bijvoorbeeld: Ik ben bang dat er dan irritatie tussen ons ontstaat.
3. Stel jezelf nu nog eens dezelfde vraag bij deze onderliggende angst. In dit voorbeeld zou dat dus zijn: Wat is er zo erg aan als er irritatie tussen mij en mijn vriendin ontstaat?
4. Schrijf opnieuw je antwoord op. In dit voorbeeld zou een antwoord kunnen zijn: Ik ben bang dat deze irritatie uiteindelijk uitloopt op ruzie.
5. Blijf jezelf deze vraag stellen totdat je bij de kern van je angst uitkomt. In dit voorbeeld zou dit kunnen zijn: Ik ben bang dat de ruzie niet meer goed komt en mijn vriendin me in de steek laat. Dit is de angst die je het meest in de weg zit en waarmee je aan de slag kunt.

Let op: misschien ben je snel klaar met deze oefening en is het voor jou heel duidelijk waar je bang voor bent. Maar het kan ook lastig en confronterend zijn om te ontdekken waar je échte angst zit. Heb je behoefte aan meer begeleiding? Schakel dan de hulp van een coach of psycholoog in.

68971