Sessie 1

1. Voordat je begint

In deze training leer je hoe je dagelijkse angsten overwint en meer lef ontwikkelt. Begin met deze eerste sessie waarin expert Roanne van Voorst zich aan je voorstelt en je uitleg krijgt over hoe je zoveel mogelijk uit de training haalt.

Wat kun je verwachten?

Deze training bestaat uit 7 korte sessies en 5 verdiepende artikelen met extra informatie en persoonlijke verhalen. Je kunt zelf kiezen in welke volgorde je de training doorloopt. Twijfel je waar je wil beginnen? Dan raden we je aan om de volgorde van de sessies aan te houden.  Zo ga je op de meest effectieve en zorgvuldige manier aan de slag met je angsten.

 

Inhoud per sessie

Elke sessie in deze training gaat over angst – en hoe je hier mee omgaat. Wel heeft iedere sessie een eigen insteek. Zo zul je in de ene sessie wat meer lezen en leren, terwijl je in de andere zelf actief aan de slag gaat. Het volgen van een sessie duurt ongeveer een half uur. Je bent nu bezig in sessie 1. Hieronder vind je een overzicht van de andere sessies:

  • Sessie 2: je leert hoe angst werkt in je lichaam en je brein. Ook sta je stil bij de verschillende soorten angsten.
  • Sessie 3: angst-expert Roanne van Voorst geeft je in deze sessie een aantal tips die je helpen om de oefeningen op de juiste manier aan te pakken.
  • Sessie 4: Je gaat aan de slag met een ‘dappere-doelen-lijst’. Hiermee vergroot je je zelfvertrouwen en oefen je op een rustige manier met het overwinnen van je angsten.
  • Sessie 5: In deze sessie neem je je angsten onder de loep en ontdek je waar je nu eigenlijk écht bang voor bent.
  • Sessie 6: Na het voorbereidende werk in de eerdere sessies, zet je nu stap voor stap je angsten om in lef.
  • Sessie 7: In deze laatste sessie krijg je tips die je helpen om kalm te blijven als je merkt dat je tijdens het oefenen in paniek raakt.

Maak kennis met de expert

In elke sessie krijg je een aantal video’s te zien waarin antropoloog en onderzoeker Roanne van Voorst aan het woord is. Roanne deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar angst en lef en promoveerde op dit onderwerp. Ook schreef ze verschillende boeken over angst, waaronder FEAR! en Alles onder Controle. Roanne is host van de Braveheart Club Podcast, waarin ze spreekt met moedige mensen.

Roanne was eerder te zien in de online masterclass ‘Lef kun je leren’. De video’s die je in deze training ziet, komen uit deze masterclass. In de eerste video stelt Roanne zich aan je voor en legt ze uit voor wie deze training bedoeld is.

Hoe haal je het meest uit deze training?

Drie tips om deze basistraining tot een succes te maken:

  1. Neem de tijd: je hoeft deze training niet in één keer te doorlopen. Begin rustig en aarzel niet om even pauze te nemen als de informatie die je leest confronterend voor je is. Je kunt altijd op een later moment weer verdergaan met de training.
  2. Stel jezelf een doel: bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn en wat je uit deze training wilt halen. Dat kan een antwoord op een vraag zijn, een inzicht of juist een praktisch advies. Je kunt ook een lijstje maken met de vragen die bij je opkomen.
  3. Leg de lat niet te hoog: in deze training krijg je veel informatie en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt. Bedenk dat oefenen tijd en geduld kost: het duurt vaak even voordat je effect merkt. Ook kunnen er oefeningen tussen zitten die niet bij je passen. Probeer niet alles tegelijk en raak niet ontmoedigd als iets niet lukt, maar wees trots op jezelf dat je het hebt geprobeerd.

Therapie bij angst

De bedoeling van deze training is om je met informatie en tips te inspireren, motiveren en over alledaagse angsten heen te helpen. De training is niet bedoeld om heftige psychische (angst)klachten aan te pakken. Mocht je last hebben van intensievere angsten, depressiviteit of een andere gerelateerde stoornis, schakel dan altijd hulp van een professional in. De huisarts kan je hierbij helpen.

We wensen je veel succes!

68927