Sessie 8

8. Heeft therapie zin?

In deze laatste sessie gaat het over het veranderen van mensen met narcisme. Want hoewel ze niet snel zullen toegeven dat ze iets fout doen, zoeken narcisten vaker hulp dan je zou verwachten.

Dit gebeurt meestal wel pas als de problemen in hun relatie, gezin of op het werk uit de hand dreigen te lopen. In de video geeft narcisme-expert Martin Appelo antwoord op de vraag of therapie in dit soort situaties zinvol kan zijn.

Om te onthouden

Iemand met narcisme kan met behulp van therapie zijn gedrag veranderen, maar alleen als hij:

  • Zelf last heeft van zijn narcistische gedrag. Bijvoorbeeld doordat een partner hem heeft verlaten, zijn kinderen geen contact meer willen of hij ontslagen is op het werk.
  • Bereid is om naar zijn eigen aandeel in een probleem te kijken en hier zelf iets aan wil veranderen.
    Overweegt jouw narcistische partner, ouder of baas om hulp te zoeken? Zorg er dan samen voor dat dit iemand is die hij volledig vertrouwt en die duidelijk tegen hem durft te zijn.

Tot slot

In deze laatste sessie heb je gezien dat narcisme niet is ‘op te lossen’, maar dat een narcist zijn gedrag wel kan veranderen. Daarvoor is nodig dat je hem (of haar) laat voelen dat hij veilig is en gewaardeerd wordt (‘ik geef om je’).  Vervolgens kun je duidelijk maken wat jij nodig hebt met een ‘ik-boodschap’ (‘ik word nerveus van onze felle discussies’). Door dit keer op keer te doen, kun je het contact verbeteren. Als jullie allebei van goede wil zijn, kun je zo rekening met elkaar leren houden.

39611