Sessie 2

2. Wat is wel/niet narcistisch?

Zelfingenomen, arrogant en egoïstisch: op het eerste gezicht lijken alle narcisten misschien op elkaar. Maar weet je dat er twee verschillende types narcisten bestaan?

Narcisme-expert Martin Appelo legt in de video uit waar je beide types aan herkent.

Om te onthouden

  • Iemand met kwetsbaar narcisme doet de dingen het liefst alleen. Hij werkt hard en is ervan overtuigd dat hij niemand nodig heeft bij het bereiken van uitzonderlijke prestaties.
  • Iemand met grandioos narcisme laat het liefst andere mensen voor hem werken en gaat er vanuit dat hij anderen kan gebruiken voor het bereiken van zijn eigen doel.
  • De overeenkomst is dat beide typen vooral met zichzelf bezig zijn en geen rekening houden met de gevoelens van een ander.
Ben je benieuwd of je zélf kwetsbare (‘verborgen’) of grandioze (‘openlijke’) narcistische trekjes hebt? Doe hier de test.

Narcist of psychopaat?

Een narcist wordt vaak vergeleken met iemand met een antisociale persoonlijkheid, ook wel een psychopaat genoemd. Toch zit er een verschil in de manier waarop een narcist en een psychopaat met andere mensen omgaan. In de video vertelt Martin hier meer over.

Wat neem je mee?

  • De overeenkomt tussen een narcist en een psychopaat is dat ze beiden geen rekening houden met de gevoelens van een ander.
  • Het verschil is dat een psychopaat met opzet de ander kwetst, terwijl het voor een narcist niet de bedoeling is om een ander pijn te doen. De intentie achter het gedrag is dus anders.
39599