Sessie 8

8. Angst voor herhaling

Als je eenmaal depressief bent geweest, is de kans groter dat je nogmaals een depressie krijgt. Psychiaters Joeri Tijdink en Christiaan Vinkers vertellen hoe je met die kwetsbaarheid kunt omgaan en hoe naasten daarbij kunnen helpen.

In de video leggen Christiaan en Joeri uit hoe je kunt omgaan met de angst voor het ontwikkelen van een nieuwe depressie. Ook staan ze stil bij hoe je het taboe op depressies kunt doorbreken.

Om te onthouden

  • Als je eerder een depressie hebt gehad, is de kans dat je opnieuw depressief wordt – ook wel een terugval genoemd – 50% na één depressie, 70% na twee depressies en 90% na drie of meer depressies. Je zou dus kunnen zeggen dat de drempel voor een nieuwe depressie steeds lager wordt.
  • Christiaan en Joeri geven aan dat het niet nodig is om je leven aan te passen vanwege een mogelijke terugval. Wel is het verstandig om goed in te gaten te houden hoe je je voelt en tijdig aan de bel te trekken als je merkt dat het minder gaat.
  • Je kunt met de juiste behandeling herstellen van een depressie – ook als je al eerder een depressie hebt gehad. Als je er middenin zit is dit vaak lastig voor te stellen: een gevoel van uitzichtloosheid is niet voor niets één van de kenmerken van een depressie. Daarom is het voor naasten en hulpverleners belangrijk om perspectief te blijven bieden, door te benadrukken dat het in de toekomst écht weer beter zal gaan.
  • Benieuwd naar wat je zelf kunt doen om het taboe op een depressie te doorbreken? Kijk dan eens op de website AllesGoed.org. Hier vind je open en eerlijke verhalen van mensen die leven met een depressie.

 

Tot slot: ontdek wat jou helpt

Dit was de laatste sessie van de basistraining Omgaan met depressie. We hopen dat je vragen zijn beantwoord en dat je nieuwe inzichten hebt verkregen of aan de slag kunt met de tips en adviezen.

Deel je gevoelens met iemand die je vertrouwt en die jou goed kent. En kijk of je de komende tijd iets kunt toepassen van wat je hebt geleerd. Probeer op deze manier te ontdekken wat voor jou werkt. Twijfel vooral niet om professionele hulp in te schakelen: het gaat je helpen. Veel succes.

 

53475