Sessie 6

6. Zo help je iemand met een depressie

Of je nu een partner, ouder, vriend of familielid bent: als iemand waar je om geeft met een depressie worstelt, is dat heftig om mee te maken. In deze sessie krijg je tips en adviezen over hoe je er echt voor de ander kunt zijn.

Veel naasten van iemand met een depressie lopen tegen dezelfde dingen aan. Wat doe je bijvoorbeeld als de ander nergens meer zin in heeft? Of liever niet over zijn of haar depressie praat? In de video vertellen psychiaters Christiaan Vinkers en Joeri Tijdink wat dan kan helpen.

Om te onthouden

Christiaan en Joeri geven in de video de volgende adviezen aan naasten:

  • Probeer er voor de ander te zijn. Dit betekent niet dat jij de problemen van de ander hoeft op te lossen of ervoor moet zorgen dat hij of zij zich beter gaat voelen. Je aanwezigheid is vaak al genoeg. Je kunt ook aan de ander vragen wat je het beste kunt doen om hem of haar te helpen. De één vindt het fijn om over zijn of haar gevoelens te praten, terwijl de ander liever samen iets gaat doen, zoals een wandeling maken, een spelletje doen, koken of een film kijken.
  • Mensen met een depressie kunnen het lastig vinden om zelf om hulp of steun te vragen. Neem daarom het initiatief als je ziet dat iemand worstelt.
  • Probeer niet ontmoedigd te raken als je merkt dat iemand nergens zin in heeft. Dat is geen onwil, maar onderdeel van de depressie. Probeer de ander te blijven aanmoedigen om activiteiten te ondernemen. Vaak is diegene je daar achteraf dankbaar voor.

Hoe ga je om met gedachten over de dood?

Het is heel heftig en beangstigend om te merken dat iemand waar je veel om geeft nadenkt over zelfmoord. In de video staan Joeri en Christiaan stil bij de vraag hoe je hier als naaste het beste mee kunt omgaan.

Wat neem je mee?

  • Maak gedachten over de dood bespreekbaar. Praten over zelfmoord betekent niet dat je iemand op ideeën brengt of aanzet om tot actie over te gaan. Integendeel: het is vaak een enorme opluchting voor iemand om te kunnen delen waar hij of zij mee worstelt.
  • Heb je direct hulp of advies nodig? Twijfel dan niet en neem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie of 113online.
53469