Sessie 4

4. Wel of geen medicijnen?

Wat werkt beter bij een depressie: praten over je problemen of medicijnen slikken? En kan een andere aanpak, zoals mindfulness of 'brain-stimulatie' ook effectief zijn? In deze sessie staan we stil bij de behandeling van een depressie.

In de video legt psychiater Christiaan Vinkers uit welke soorten therapieën bij een depressie kunnen helpen en geeft hij antwoord op de vraag wat de beste behandeling is.

Om te onthouden

Over de behandeling bij depressie vertelt Christiaan het volgende:

  • Uit onderzoek blijkt dat de meest effectieve behandeling bij een depressie vaak een combinatie is van psychotherapie (cognitieve gedragstherapie) en medicijnen (antidepressiva).
  • Het belangrijkste is dat je een behandeling kiest die bij jou én de ernst van je klachten past. Voor sommige mensen heeft een behandeling met medicijnen de voorkeur, anderen bereiken goede resultaten met mindfulness of het aanpakken van hun leefstijl. Onderzoek daarom samen met je (huis)arts of psycholoog wat voor jou het beste werkt.
  • Onthoud daarbij dat iedere behandeling tijd kost: het kan even duren voordat je het effect merkt.

De zin en onzin van antidepressiva

Is het mogelijk om met alléén antidepressiva van een depressie te genezen? En werken deze medicijnen eigenlijk bij iedereen? In de video geeft Christiaan antwoord op veelgestelde vragen over antidepressiva.

Behoefte aan meer informatie?

  • Christiaan schreef samen met apotheker Roeland Vis het boek Even slikken. Hierin helpen ze misverstanden over antidepressiva de wereld uit.
  • Je kunt ook eens op deze website kijken. Hier vind je meer informatie over het starten en stoppen met medicijnen, het kiezen van het juiste antidepressivum en de mogelijke bijwerkingen.
  • Behoefte aan een persoonlijke ervaring? Joeri raadt het boek Pil van Mike Boddé aan.
53471