Sessie 1

1. Voordat je begint

In deze basistraining doe je praktische inzichten op die je helpen om beter met een depressie om te gaan. In de eerste sessie ontdek je hoe je zoveel mogelijk uit de training haalt.

Voor wie?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor mensen die een depressie hebben (gehad) of last hebben van somberheid en willen voorkomen dat dit erger wordt. Maar hij is ook bedoeld voor naasten, zoals partners, vrienden, familieleden of ouders van een kind met een depressie.

De training bestaat uit acht korte sessies waarin we de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van depressie met je delen. Ook zijn er vier verdiepingsartikelen met extra informatie en persoonlijke verhalen. Lees alles wat je aanspreekt en haal eruit wat je kunt gebruiken.

Maak kennis met de experts

In elke sessie krijg je één of meerdere video’s te zien waarin psychiaters Christiaan Vinkers en Joeri Tijdink aan het woord zijn. Christiaan en Joeri vinden het belangrijk om het stigma rondom depressie te doorbreken en kennis uit de wetenschap voor iedereen toegankelijk te maken. Christiaan is verbonden aan het Amsterdam UMC, Joeri aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Christiaan en Joeri gaven eerder een online masterclass ‘Omgaan met depressie’. De video’s die je in deze training ziet, komen uit deze masterclass. In de video hieronder stellen ze zich kort aan je voor.

Hoe haal je het meeste uit deze training?

Drie tips die je helpen om de training tot een succes te maken:

  1. Neem de tijd: je hoeft deze training niet in één keer af te maken. Begin rustig en aarzel niet om pauze te nemen als je door je klachten vermoeid raakt of je concentratie verliest. Je kunt altijd op een later moment weer verder gaan.
  2. Stel jezelf een doel: bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn en wat je uit deze training wil halen. Dat kan een antwoord op een vraag zijn, een inzicht of juist een praktisch advies. Je kunt ook een lijstje maken met de vragen die je hebt.
  3. Zoek uit wat werkt voor jou: in deze training krijg je een aantal adviezen waarmee je aan de slag kunt. Bedenk dat niet iedere therapie, tip of oefening bij je hoeft te passen. Het belangrijkste is dat je stapje voor stapje uitvindt wat voor jóu werkt.

Therapie bij depressie

We hopen je met informatie en tips te inspireren, motiveren en op weg te helpen. Maar deze training is geen vervanging van therapie. Daarom raden we je aan om – naast het volgen van deze basistraining – altijd professionele hulp in te schakelen als je merkt dat je klachten niet overgaan of erger worden. In sessie 4 lees je meer over de mogelijke behandelingen bij depressie.

Direct hulp nodig?
Heb je direct hulp of advies nodig? Twijfel dan niet en neem contact op met de hulpverleners van MIND Korrelatie of 113online.

 

53461