Sessie 6

6. Hoe verbeter je het contact?

Of je nu een partner, ouder, vriend of familielid bent: de relatie met iemand met borderline kan heftig en ingewikkeld zijn. In deze sessie krijg je tips waarmee je het contact verbetert en je grenzen bewaakt.

Elke relatie is anders. Toch lopen veel naasten van iemand met borderline tegen dezelfde problemen aan in het contact. Welke problemen zijn dat? En waardoor worden ze veroorzaakt? In de video geeft Erwin van Meekeren uitleg.

Om te onthouden:

 • Iemand met borderline heeft vaak de meeste moeite met intimiteitsrelaties: relaties met mensen die dichtbij staan. Dit komt doordat ze in deze relaties de meeste last hebben van hun problemen met hechting, zoals werd uitgelegd in sessie 4. Daarom vraagt borderline vaak het meest van een partner, ouder, familielid of goede vriend.
 • Veel naasten denken dat iemand met borderline regelmatig liegt of manipuleert. Dit is niet persé een kenmerk van borderline, maar komt meestal doordat iemand door de waarheid te verdraaien krampachtig probeert zijn eigen gevoel van veiligheid te vergroten.

Hoe verbeter je de relatie?

In de video geeft Erwin praktische adviezen voor ouders en familieleden van een kind met borderline:

7 adviezen om te onthouden:

 • 1: Heb aandacht voor wat goed gaat. Bijvoorbeeld door regelmatig stil te staan bij de kwaliteiten of krachten van iemand met borderline, of datgene wat hem of haar volgens jou zo leuk maakt. De focus op wat goed gaat heeft niet alleen een positief effect op jezelf, maar geeft de ander ook vertrouwen dat het mogelijk is om beter met zijn of haar klachten om te gaan.
 • 2: Zie het als een ziekte. Al is het soms lastig te geloven: iemand met borderline kiest er niet met opzet voor om jou te kwetsen of te manipuleren. Sterker nog: hij of zij zou dit zelf ook het liefst anders willen, maar heeft simpelweg niet geleerd hoe.
 • 3: Vat het niet persoonlijk op. Onthoud dat jij de problemen van de ander niet hebt veroorzaakt of had kunnen voorkomen, ook al geeft hij of zij je nog zo dit gevoel. De borderline-stoornis van de ander is niet jouw schuld. Daarnaast is het niet aan jou om de ander te ‘genezen’ of van z’n klachten te bevrijden. Daarvoor is professionele hulp nodig.
 • 4: Leer begrijpen hoe het in elkaar zit. Om beter te kunnen reageren op iemand met borderline, is het goed je te verdiepen in de vraag waar zijn of haar gedrag vandaan komt. Ga daarom op zoek naar het juiste voorlichtingsmateriaal; onderaan deze sessie staat een overzicht. In sessie 7 lees je meer over therapie voor naasten.
 • 5: Leer de heftige emoties verdragen. Wanneer iemand met borderline erg van streek is, realiseer je dan dat heftige emoties en boze buien ook weer voorbij gaan. Wat op dit soort momenten helpt: rustig blijven en je boodschap simpel en duidelijk houden. Kom eventueel later op het onderwerp terug. Als emoties hoog oplopen, heeft discussiëren geen zin.
 • 6: Zorg voor een veilige basis. Doe dit door voorspelbaar, betrouwbaar en duidelijk te zijn, en te laten zien dat je om iemand geeft. Tegelijk betekent een veilige basis ook dat je goed voor jezelf blijft zorgen, bijvoorbeeld door tijdelijk afstand te nemen, je grenzen aan te geven en steun bij anderen te zoeken.
 • 7: Ga geen machtsstrijd aan. Probeer in ruzies niet koste wat kost je gelijk te halen of de ander te dwingen te veranderen of in therapie te gaan: dit werkt bijna altijd averechts. Kies in plaats daarvan een rustig moment om gevoelige onderwerpen ter sprake te brengen.

Behoefte aan meer informatie?

Bekijk dan de onderstaande links en boekentips, speciaal voor naasten:

 • Omgaan met Borderline, een praktische gids voor naastbetrokkenen, Erwin van Meekeren en Hans de Jong, uitgeverij Boom, € 27,20
 • Leven met een borderliner, Paul Mason & Randi Kreger, uitgeverij Nieuwezijds, € 27,20
 • Labyrint in perspectief
 • Meek-It
52349