Sessie 4

4. Hoe ontstaat borderline?

Wat is de invloed van een nare jeugd op het ontstaan van borderline? Is het eigenlijk erfelijk? En wat heeft verlatingsangst ermee te maken? In deze sessie sta je stil bij de oorzaken van borderline.

Het ontstaan van borderline wordt vaak uitgelegd aan de hand van het ‘biopsychosociale’ model. In de video vertelt borderline-expert Erwin van Meekeren wat dit model precies inhoudt.

Om te onthouden

  • Borderline ontstaat altijd door een combinatie van erfelijkheid (aanleg), je persoonlijkheid (bijvoorbeeld of je verlegen of impulsief bent) en de invloed vanuit je sociale omgeving (zoals je opvoeding en de relaties met anderen). Er is dus nooit één enkele oorzaak.
  • Als iemand in je familie borderline heeft, hoeft dit niet te betekenen dat jij het ook krijgt. Het kan wel zijn dat bepaalde kenmerken van borderline – zoals de stemmingswisselingen of impulsiviteit – ‘in je familie’ zitten.

Wat heeft hechting ermee te maken?

Veel mensen met borderline zijn bang dat ze vroeg of laat in de steek gelaten worden. Deze ‘verlatingsangst’ kun je beter leren begrijpen aan de hand van de hechtingstheorie. In de video legt Erwin uit hoe deze theorie in elkaar zit.

Wat neem je mee?

  • De hechtingstheorie laat zien dat mensen met borderline als kind – in de relatie met hun opvoeders – niet hebben ervaren dat er iemand is die hen geruststelt in angstige of stressvolle situaties. Daardoor raken ze in het hier en nu steeds opnieuw in paniek.
  • Ze zoeken krampachtig naar bevestiging dat iemand hen niet in de steek zal laten. Tegelijkertijd voelen ze zich vaak ook benauwd als iemand te ‘dichtbij’ komt. Dit patroon van toenadering zoeken en afstand houden heet ook wel ‘aantrekken en afstoten’.
  • Vaak hebben mensen met borderline negatieve machtservaringen meegemaakt, zoals geweld, (seksueel) misbruik of verwaarlozing. Hierdoor kunnen ze er vaak niet goed tegen als iemand hen tot iets wil dwingen.
52299