Sessie 2

2. Hoe herken je het?

Ongeveer 2 procent van de Nederlanders voldoet aan de criteria voor een borderline persoonlijkheidsstoornis. Wat zijn de belangrijkste kenmerken? En hoe herken je borderline bij jezelf of iemand in je omgeving?

Heftige emoties, impulsief gedrag en een negatief zelfbeeld: in deze video geeft borderline-expert Erwin van Meekeren uitleg over de belangrijkste kenmerken van borderline.

Om te onthouden

  • De 3 belangrijkste kenmerken van borderline zijn problemen met het reguleren (of beheersen) van emoties, impulsief gedrag en identiteitsproblemen (niet goed weten wie je bent).
  • Andere kenmerken zijn het typische zwart-witdenken en destructief gedrag, bijvoorbeeld door jezelf te beschadigen, te veel alcohol of drugs te gebruiken of door suïcidaal gedrag (een einde aan je leven willen maken).
  • Borderline komt zowel voor bij mannen als vrouwen. Wel kan het zich op een andere manier uiten. Mannen zoeken bijvoorbeeld vaker een uitweg in het gebruik van alcohol of drugs of in crimineel gedrag, terwijl vrouwen meer last hebben van depressieve klachten of zelfdestructief gedrag.

Welke problemen komen nog meer voor?

Als je borderline hebt, loop je door je heftige emoties en impulsieve gedrag vaak tegen problemen aan in je relaties, studie of werk. Daarnaast komt borderline vrijwel nooit alleen voor: er is bijna altijd sprake van één of meer andere psychische problemen. De meest voorkomende: een stemmingsstoornis (zoals een depressie), angststoornis, verslaving of eetstoornis.

Hoe weet je of iemand borderline heeft?

Iemand die voldoet aan één of meer typische borderline kenmerken wordt soms al snel een ‘borderliner’ genoemd. Maar de diagnose borderline kan alleen gesteld worden door een deskundige. Hij of zij onderzoekt of de klachten voldoen aan de officiële DSM-criteria. De DSM is een handboek dat gebruikt wordt voor het vaststellen van psychische stoornissen. Als iemand maar aan een paar kenmerken voldoet, noemen we dat ook wel ’trekken van’ borderline.

  • Zet je klachten op een rijtje
    Officieel vaststellen kunnen we het niet, maar deze test helpt je wel om klachten en problemen die te maken kunnen hebben met borderline op een rij te zetten. Vermoed je borderline bij iemand in je omgeving? Vul dan de test in met deze persoon in gedachten.
52281