Sessie 8

8. Autisme of toch iets anders…?

In deze laatste sessie vertelt autisme-expert Annelies Spek over de overlap van autisme met andere persoonlijkheidskenmerken. Hoe komt het bijvoorbeeld dat mensen met autisme vaker last hebben van een depressie?

Mensen met autisme hebben een grotere kans op het ontwikkelen van angsten en depressie. Waarom is dit zo? In de laatste video geeft Annelies antwoord op ingezonden vragen over de overlap met, en het verschil tussen:

  • Autisme en narcisme
  • Autisme en hoogsensitiviteit (HSP)
  • Autisme en borderline

 

Om te onthouden

In de video vertelt Annelies dat:

  • zingeving voor mensen met autisme anders werkt. Het is daarom extra belangrijk om ruimte te geven voor wat diegene raakt, ook als dat leidt tot een fixatie.
  • mensen met narcisme en mensen met autisme erg op zichzelf gericht kunnen zijn. Het grootste verschil: mensen met autisme zijn niet met opzet onhandig in sociaal contact.
  • hoogsensitiviteit net zoals autisme samen kan gaan met prikkelgevoeligheid. Het grootste verschil: mensen met HSP kunnen een ander goed aanvoelen.
  • gedegen onderzoek belangrijk is wanneer er een vermoeden is van autisme in combinatie met borderline. Door moeite met het reguleren van emoties kan het lijken of iemand met autisme ook borderline heeft, terwijl dit niet zo hoeft te zijn.
  • Vraag eens aan de ander: waar word je blij van? Waar vind je rust in? Wat raakt jou? Vaak krijg je een verrassend antwoord.

Wat neem je mee uit deze basistraining?

Dit is de laatste sessie van de basistraining ‘Omgaan met autisme’. We hopen dat de training je bood wat je zocht: een antwoord op je vraag, een nieuw inzicht of juist een praktisch advies. Wat je ook meeneemt uit deze training,  het belangrijkste is dat jij en de ander samen bekijken wat er in jullie situatie nodig is. Wat zijn de problemen? Wat gaat juist wel goed? Door dit samen te verkennen, leer je elkaars valkuilen en kwaliteiten steeds beter kennen. En ontdek je beiden hoe je hier zo slim mogelijk mee kunt omgaan.

  •  Bekijk ook eens onze andere trainingen. Deze gaan bijvoorbeeld over hoe je beter kunt omgaan met  hoogsensitiviteit, borderline en depressie.

Meer weten?

Heb je nog een vraag over autisme die niet in deze basistraining is beantwoord, neem dan contact op met een Autisme Info Centrum van de Nederlandse Vereniging voor Autisme in je regio.

 

38281