Sessie 3

3. Wel of geen medicijnen slikken?

In deze sessie gaat het over de behandeling van ADHD. Want wat werkt het beste: praten of pillen? Ook sta je stil bij de feiten en fabels over ADHD-medicijnen. Zoals: word je er sloom van? Verandert je brein erdoor?

In de video legt Sandra Kooij uit hoe de behandeling van ADHD eruitziet. Rutger vertelt wat hij aan zijn behandeling heeft gehad.

Om te onthouden

Over de behandeling bij ADHD vertelt Sandra het volgende:

 • De meest effectieve behandeling bij ADHD is een combinatie van medicijnen en beter leren omgaan met je ADHD. Dit doe je samen met een arts en psycholoog of coach.
 • Medicijnen helpen bij 70 procent van de mensen met ADHD. Denk je erover na om met medicijnen te starten? Dan beslis je altijd samen met je arts welk medicijn geschikt is voor jou. Ook houd je samen goed in de gaten of je last hebt van bijwerkingen.
 • Het belangrijkste is dat je een behandeling kiest die bij jou past. Daarom kijk je altijd samen waar je het meeste last van hebt en wat jouw doel voor de behandeling is.

Hoe denk jij over ADHD-medicijnen?

Over ADHD-medicijnen doen veel verhalen de ronde. De één is er fel op tegen, de ander zweert erbij. Dit kan het lastig maken om feiten van fabels te onderscheiden. De volgende oefening helpt je om erachter te komen hoe jij zelf over ADHD-medicijnen denkt.

Oefening: Waar of Niet Waar?

Hieronder staan drie veel gehoorde uitspraken over ADHD-medicijnen. Beslis bij elke uitspraak of jij deze waar of niet waar vindt.

 • ADHD-medicijnen maken je een ander mens. Waar / Niet waar?
 • Het is gevaarlijk als je je ADHD-medicijnen vergeet. Waar / Niet waar?
 • Als je eenmaal met ADHD-medicijnen begint, kun je er nooit meer mee stoppen. Waar / Niet waar?

Benieuwd wat Sandra en Rutger over deze uitspraken over ADHD-medicijnen te zeggen hebben? Bekijk de video!

Wat neem je mee?

In de laatste video vertellen Sandra en Rutger het volgende:

 • ADHD-medicijnen kunnen helpen om meer rust te vinden en overzicht te houden. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat je minder impulsief bent en dat je stemming stabieler wordt.
 • Het is niet gevaarlijk om ADHD-medicijnen onregelmatig te slikken. Het medicijn werkt namelijk tijdelijk, de werking loopt af. Wel is het zo dat de medicijnen het beste hun werk doen als je ze regelmatig slikt. Probeer er dus een routine van te maken!
 • Je brein verandert niet als je – als volwassene – ADHD-medicijnen slikt. Bij kinderen is wel een kleine verandering te zien, maar wat dit betekent, is nog niet duidelijk.
 • Je kunt altijd stoppen met de medicatie. Wel betekent dit dat je ADHD-klachten weer terugkomen.
 • Als een medicijn niet goed werkt, heeft het geen zin om dit te blijven gebruiken. Wat dan verstandig is: stoppen en samen met je arts bekijken of  een ander medicijn of een andere aanpak beter werkt.

 

 

45249