Als je wel eens op een (basis)school komt, weet je dat dit een omgeving is met ontzettend veel prikkels. Er is veel informatie om te verwerken tijdens de lessen, in de pauze is er lawaai en onrust en dan is er ook nog een grote sociale factor. Best ingewikkeld dus, als je snel overprikkeld bent en informatie op een diep niveau verwerkt. Voor sommige hoogsensitieve kinderen is school daarom lastig. Het kan op de school zelf nog best goed gaan, maar eenmaal thuis komt de grote ontlading. Andere kinderen hebben die uitbarstingen juist voordat ze naar school moeten, waardoor dat elke keer een strijd wordt. Of kinderen hebben geen idee wat ze aanmoeten met sociale contacten na schooltijd. Esther legt uit hoe je hoogsensitiviteit bespreekbaar kunt maken op de school en wat je kunt doen om samen een prettige leeromgeving te creëren.
Wat neem je mee?
- Er is niet zoiets als een optimale onderwijsvorm voor hoogsensitieve kinderen. Praat samen met je kind over wat het beste zou kunnen passen. Ga kijken op verschillende scholen en kies een school waar je kind zich het meest op zijn of haar gemak voelt.
- Niet elke leerkracht staat open voor een gesprek over hoogsensitiviteit. Probeer gesprekken met de leerkracht concreet te houden: wat heeft je kind nodig van de leerkracht en de schoolomgeving?
Sociale contacten
In de video komt een vraag aan bod over een hoogsensitief kind dat het erg lastig vindt om om te gaan met sociale contacten buiten de schoolomgeving. Esther legt uit dat we bij dit soort situaties ook moeten kijken naar onze eigen verwachtingen van het kind. Wat moet het wel en niet kunnen? En mag het ook wat minder spontaan zijn?
Samengevat
Ook al is een hoogsensitief kind op school heel sociaal, wanneer het buiten school een vriendje tegenkomt, kan hij of zij toch dichtklappen of overprikkeld raken. Het heeft op dat moment meer tijd nodig om de sociale informatie te verwerken en te plaatsen.