Sessie 7

7. Welk onderwijs past het beste?

Voor hoogsensitieve kinderen kan school een struikelblok zijn. Het is een bruisende omgeving boordevol prikkels en waar veel van kinderen wordt verwacht. Hoe kies je een goede school?

Als je wel eens op een (basis)school komt, weet je dat dit een omgeving is met ontzettend veel prikkels. Er is veel informatie om te verwerken tijdens de lessen, in de pauze is er lawaai en onrust en dan is er ook nog een grote sociale factor. Best ingewikkeld dus, als je snel overprikkeld bent en informatie op een diep niveau verwerkt. Voor sommige hoogsensitieve kinderen is school daarom lastig. Het kan op de school zelf nog best goed gaan, maar eenmaal thuis komt de grote ontlading. Andere kinderen hebben die uitbarstingen juist voordat ze naar school moeten, waardoor dat elke keer een strijd wordt. Of kinderen hebben geen idee wat ze aanmoeten met sociale contacten na schooltijd. Esther legt uit hoe je hoogsensitiviteit bespreekbaar kunt maken op de school en wat je kunt doen om samen een prettige leeromgeving te creëren.

Wat neem je mee?

  • Er is niet zoiets als een optimale onderwijsvorm voor hoogsensitieve kinderen. Praat samen met je kind over wat het beste zou kunnen passen. Ga kijken op verschillende scholen en kies een school waar je kind zich het meest op zijn of haar gemak voelt.
  • Niet elke leerkracht staat open voor een gesprek over hoogsensitiviteit. Probeer gesprekken met de leerkracht concreet te houden: wat heeft je kind nodig van de leerkracht en de schoolomgeving?
Vraag de leerkracht ook of jij als ouder iets kan bijdragen. Kun je iets doen of juist niet doen om het voor de leerkracht makkelijker te maken en daardoor voor je kind prettiger?

Sociale contacten

In de video komt een vraag aan bod over een hoogsensitief kind dat het erg lastig vindt om om te gaan met sociale contacten buiten de schoolomgeving. Esther legt uit dat we bij dit soort situaties ook moeten kijken naar onze eigen verwachtingen van het kind. Wat moet het wel en niet kunnen? En mag het ook wat minder spontaan zijn?

Samengevat

Ook al is een hoogsensitief kind op school heel sociaal, wanneer het buiten school een vriendje tegenkomt, kan hij of zij toch dichtklappen of overprikkeld raken. Het heeft op dat moment meer tijd nodig om de sociale informatie te verwerken en te plaatsen.

Niet alle kinderen zijn spontaan en dat is ook helemaal niet erg. Het kan ook juist een kwaliteit zijn als je wat meer weloverwogen of wat rustiger bent. Wees hierbij ook bewust van je eigen verwachtingspatroon. Wat vind jij dat je kind allemaal zou moeten kunnen? En past dat ook hem of haar?
61799