Sessie 5

5. Beter worden in begrijpen en begrenzen

HSP-expert Esther Bergsma heeft een model ontwikkeld dat houvast biedt bij het opvoeden van hoogsensitieve kinderen: het BABA-model. In deze sessie legt ze uit hoe het model werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt.

Esther werkt met een heel duidelijk opvoedmodel: het BABA-model. Hierbij draait het om Begrip, Acceptatie, Begrenzen en Alternatieven. Waar je als ouder/verzorger vaak geneigd bent om eerst te begrenzen, werkt dat bij hoogsensitieve kinderen juist niet. Esther legt dit uit in de volgende video.

Om te onthouden

  • Je kunt het BABA-model gebruiken als basis in de opvoeding van een hoogsensitief kind.
  • Door niet te beginnen met begrenzen, maar met begrip, zorg je ervoor dat je in contact blijft met je kind.
  • Vergeet niet om met een alternatief te komen voor het ongewenste gedrag. Kinderen kunnen niet zoveel met weten wat ze niet mogen, ze moeten vooral weten wat er dan wel mag.
Het heeft tijd nodig om jezelf aan te leren om anders met ongewenst gedrag om te gaan. Houd de eerste weken bij wanneer het lukte om het BABA-model toe te passen. Elke keer dat het lukt, motiveert om het de volgende keer weer zo te doen. Op een gegeven moment gaat het steeds meer vanzelf.

Een voorbeeld uit de praktijk

Je weet nu hoe het BABA-model in theorie werkt. Maar hoe ziet het er dan uit in de praktijk? In de video geeft Esther antwoord op een vraag van iemand met een hoogsensitief kind.

De belangrijkste punten

  • Toon begrip voordat je begrenst, zodat je kind zich niet direct afgewezen voelt.
  • Hoogsensitieve kinderen lijken soms een showtje op te voeren, maar dat is meestal niet zo. Als het dramatisch lijkt, voelt het voor hen op dat moment ook echt dramatisch. Dat betekent niet dat de situatie ook dramatisch ís, maar zij ervaren het dan wel zo.
  • Door samen met je kind een goed alternatief te bedenken voor ongewenst gedrag, voorkom je strijd tijdens de uitbarstingen. Je kunt dan verwijzen naar het alternatief, waardoor de situatie minder snel uit de hand loopt.
Heb je behoefte aan meer houvast in de opvoeding? Deze online training helpt je om als ouder positief en relaxed te blijven in uitdagende opvoedsituaties.
61683