Sessie 3

3. Wat merk je aan een hoogsensitief kind?

Soms ontploffen ze ineens of kun je ze niet meer bereiken. Hoogsensitieve kinderen hebben verschillende manieren om van hun overprikkeling af te komen. Maar wat doet hoogsensitiviteit nog meer met een kind? En heeft het ook positieve kanten?

In de vorige sessie heb je gezien wat er gebeurt in het brein van hoogsensitieve kinderen. In deze video vertelt HSP-expert Esther wat de gevolgen daarvan zijn voor het gedrag en het zelfbeeld van het kind.

Nog even op een rijtje: waar hebben hoogsensitieve kinderen last van?

  • Als hoogsensitieve kinderen overprikkeld raken, kunnen er twee dingen gebeuren. Óf het brein sluit zich af, waardoor het kind even helemaal onbereikbaar is. Óf het kind moet zich ontladen, wat zich vaak uit in een emotionele uitbarsting.
  • Hoogsensitieve kinderen zijn erg kritisch in het verwerken van informatie. Dat geldt ook voor informatie over zichzelf; ze vinden zichzelf niet snel goed genoeg. Dat maakt dat hoogsensitieve kinderen vaak een lagere eigenwaarde hebben dan andere kinderen.
  • Doordat hoogsensitieve kinderen situaties goed kunnen inschatten en informatie kritisch verwerken, zien zij eerder risico’s. Dat maakt dat ze ook vaker faalangst hebben dan andere kinderen.
Herken je je eigen kind in deze omschrijving? Waar loopt hij of zij vooral tegenaan?

Hoogsensitiviteit is ook een talent!

Bekijk de video waarin Esther uitlegt dat de kenmerken van hoogsensitiviteit ook heel handig en nuttig kunnen zijn.

Wat neem je mee?

Hoogsensitieve kinderen zijn erg opmerkzaam, zorgzaam en creatief in het vinden van oplossingen. Ze hebben veel zelfreflectie en zijn goed in het realistisch inschatten van situaties. En daarnaast kunnen ze als geen ander intens genieten.

Geef je kind ook eens een compliment vanwege zijn of haar hoogsensitiviteit. Bijvoorbeeld wanneer ze een belangrijk detail opmerken of zich zorgzaam opstellen. Zorg ervoor dat zij deze eigenschap zelf ook als een kwaliteit gaan zien.
61483