Sessie 1

1. Voordat je begint

In deze basistraining duik je in de wereld van het hoogsensitieve kind. Je leert het gedrag van een hoogsensitief kind beter te begrijpen en krijgt tips die je helpen bij de opvoeding. We raden je aan om met deze sessie te beginnen. Daarna kun je de andere sessies in willekeurige volgorde doorlopen.

Wat krijg je?

Deze training bestaat uit 8 korte sessies en 4 verdiepingsartikelen met extra informatie en persoonlijke verhalen. Lees wat je aanspreekt en haal eruit wat je kunt gebruiken.

De training richt zich in eerste instantie op het opvoeden en leren te begrijpen van hoogsensitieve kinderen. Het kan zijn dat je bij jezelf ook een aantal hoogsensitieve kenmerken herkent. Wil je dit testen? Dat kan in sessie 8.

Voor wie?

Deze basistraining is interessant voor iedereen die ouder, grootouder, verzorger of leerkracht is van een hoogsensitief kind. Voordat je verdergaat, is het goed om te bedenken dat hoogsensitiviteit een karaktertrek is. Iedereen heeft wel een paar hoogsensitieve eigenschappen, maar bij 20% van de bevolking zijn deze overheersend. Deze training gaat over kinderen bij wie hoogsensitiviteit zorgt voor belemmeringen en extra uitdagingen in de opvoeding en ontwikkeling. In sessie 2 en 3 lees je meer over wat hoogsensitiviteit nou eigenlijk is.

Wat zou je willen weten over hoogsensitiviteit bij kinderen? Waar hoop je antwoord op te krijgen?

Tips van een expert

In elke sessie krijg je een aantal video’s te zien waarin Esther Bergsma vertelt over hoogsensitiviteit bij kinderen. Esther is expert op dit gebied. Ze is sociaal wetenschappelijk onderzoeker en werkt als coach met hoogsensitieve kinderen en volwassenen. Ze heeft een aantal boeken geschreven over hoogsensitiviteit, zoals Het hoogsensitieve brein. Daarnaast is Esther zelf ook hoogsensitief en heeft ze twee hoogsensitieve kinderen. Esther is dus niet alleen expert, maar ook ervaringsdeskundige.

Esther was eerder te zien in de online masterclass ‘Het hoogsensitieve kind’. Hierin gaf zij uitleg over hoogsensitiviteit bij kinderen en beantwoordde zij veelgestelde vragen. De video’s die je in deze training ziet, komen uit deze masterclass.

Hoe haal je het meeste uit deze training?

Drie tips die je helpen om deze basistraining tot een succes te maken:

  1. Neem de tijd: je hoeft deze training niet in één keer af te maken. Begin rustig en aarzel niet om even pauze te nemen als de informatie die je leest confronterend voor je is. Je kunt altijd op een later moment weer verdergaan met de training.
  2. Stel jezelf een doel: bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn en wat je uit deze training wilt halen. Dat kan een antwoord op een vraag zijn, een inzicht of juist een praktisch advies. Je kunt ook een lijstje maken met de vragen die je hebt.
  3. Leg de lat niet te hoog: in deze training krijg je een aantal adviezen en oefeningen waarmee je zelf aan de slag kunt. Bedenk dat oefenen tijd en geduld kost: het duurt vaak even voordat je effect merkt. Ook kunnen er oefeningen tussen zitten die niet bij je passen. Probeer niet alles tegelijk en raak niet ontmoedigd als iets niet lukt, maar wees trots op jezelf dat je het hebt geprobeerd.

Hulp bij hoogsensitiviteit

De bedoeling van deze training is om je met informatie en tips te inspireren, motiveren en op weg te helpen. Maar het is geen vervanging van opvoedondersteuning of coaching. Er komen voorbeelden aan bod, maar jullie situatie kan weer heel anders zijn. Wil jij graag hulp bij jouw specifieke opvoedvragen? Schakel dan de hulp van een professional in, dit kan bijvoorbeeld via de huisarts. Op www.hoogsensitief.nl – de website van Esther – vind je ook een overzicht van coaches die gespecialiseerd zijn in hoogsensitiviteit.

61465