Zonnig de herfst in, oefeningen in optimisme (5)

Op deze en de vorige pagina’s vindt u oefeningen in optimisme. Kies er een paar uit en doe die ook echt trouw: hoe meer u oefent, hoe behendiger uw brein wordt in positief denken. Kies oefeningen die bij u passen en ga ze gewoon doen – ja, elke dag.

Vaker nagenieten

Depressieve mensen hebben moeite met positief denken. Wetenschapper Claudi Bockting ontwikkelde technieken waarmee u dat kunt leren. Zo houdt u nieuwe depressies op afstand.

Schrijf elke avond drie dingen op die u die dag prettig vond. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Dat helpt om prettige situaties bewuster te beleven én er meer fijne herinneringen aan te bewaren. Mensen die gevoelig zijn voor depressies, kunnen zulke ervaringen later namelijk vaak niet precies terughalen. ‘Ze hebben er op de een of andere manier verminderd toegang toe,’ weet Bockting. ‘Jammer, want terugdenken aan plezierige gebeurtenissen is een mooie manier om je snel beter te voelen.’

Positief denken
De training van psychologe Claudi Bockting is erop gericht om je brein te laten ervaren hoe prettig het is om positief te denken. Nog meer principes uit haar begeleide groepstraining die ook thuis zijn toe te passen in het artikel Droom het grijs weg

Ga terug naar oefening 1: Adem in, adem uit

Bestel nu het septembernummer 2013, waarin het artikel staat: Stem uw brein zonniger met nog 7 oefeningen voor een positiever brein.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn ouders keuren mijn relatie af

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Advies

Ik kan slecht contact maken

Lees verder
Kort

Geen verandering bij depressie

Lees verder
Kort

Koopgraag = vrolijk?

Lees verder
Interview

Aan den lijve

Lees verder
Interview

Hoogleraar Denny Borsboom: ‘We hebben geen flauw idee wat een depressie precies is’

Lees verder
Artikel

Stress maakt depressief

Lees verder