Zonder begeerte

Het was een mooi pak. Een echte Corneliani. Volgens de ver­ko­per zat-ie me als gegoten. En zelf vond ik dit ook het beste pak dat ik die middag had gepast. Toch twijfelde ik. Niet aan de snit, de kleur of de stof, maar aan mijn motieven. Waarom wilde ik zo graag een nieuw pak? Ik […]

Het was een mooi pak. Een echte Corneliani. Volgens de ver­ko­per zat-ie me als gegoten. En zelf vond ik dit ook het beste pak dat ik die middag had gepast.

Toch twijfelde ik. Niet aan de snit, de kleur of de stof, maar aan mijn motieven. Waarom wilde ik zo graag een nieuw pak? Ik had er toch al zes? Wilde ik de wereld laten zien dat alleen een dure Corne­liani goed genoeg was voor mij? Wilde ik pronken met mijn goede smaak? Was het een zucht naar aandacht?

Verlangens moet je wantrouwen. Dat vinden boeddhisten ook. Die zeg­gen zelfs dat je ze geheel zou moeten uitbannen. Omdat verlangens je onrus­tig maken. En wie onrustig is, is uit balans. Materiële verlan­gens zijn al helemaal niet in de haak. Een snelle auto, een nieuwe gsm, een mooi pak… als je niet oppast, drijven ze je bij je werkelijke zelf van­daan. Of, zoals Brad Pitt in de film The Fight Club beweert: ‘The things you own, end up owning you.’ Wat je bezit, bezit uiteindelijk jou. Beter is het je los te maken van je verlangen naar nieuwe spulletjes. Zonder begeerte te leven.

Hoe

Log in om verder te lezen.
auteur

Ruud Hollander

Na ruim zeven jaar hoofdredacteur van Psychologie Magazine te zijn geweest, werd ik uitgever. Dat betekent dat ik weinig meer met de inhoud van het blad te maken heb, maar me vooral bezighoud met de zakelijke kant van het blad.

» profiel van Ruud Hollander

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

‘Mijn moeder houdt van mijn agressieve vader’

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Zeven zinvolle zaterdagen

De zaterdag gaat meestal op aan hockeyles, huiswerk en kamer opruimen. Maar wat als je hem ook voor ...

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Lees verder
Artikel

Deze week in ‘De Psycho Show’

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Lees verder
Artikel

Versterk de band met je kind

Lees verder