Zo praat je met hem

‘Hij geeft van die korte antwoorden.’ ‘Hij luistert niet naar wat ik zeg.’ Vrouwen hebben vaak wat te klagen over de communicatie met mannen. Hoe kan het beter?

Mannen, zo wil het cliché, komen er wat communicatieve vaardigheden betreft bekaaid van af. Als ze al praten, doen ze dat liefst over praktische zaken – hoe je een barbecue aanmaakt bijvoorbeeld. Als we de auteurs van populaire boeken als Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus mogen geloven, is het een wonder dat mannen en vrouwen elkaar überhaupt begrijpen. Maar hoe groot is de kloof volgens de serieuze wetenschap?

Communicatiewetenschapper Julia Wood, hoogleraar aan de University of North Carolina, maakt onderscheid tussen vrouwelijke taal (vooral gesproken door vrouwen) en mannelijke taal (vooral gesproken door mannen). Vrouwelijke taal, schrijft Wood, heeft als doel om relaties aan te knopen en te onderhouden. Verbondenheid, steun, intimiteit en begrip zijn daarom belangrijk. Mannelijke taal is daarentegen bedoeld om invloed uit te oefenen, status te vergroten en onafhankelijkheid te behouden. Wie mannentaal spreekt, legt zijn ideeën en kennis op tafel, vertelt grappen en verhalen, en daagt anderen uit.

Vooral mannen geven dan ook graag praktisch advies aan anderen, zegt Wood. Vrouwen stellen dat niet altijd op prijs: ‘Zij kan het idee hebben dat hij niets om haar gevoelens geeft, terwijl híj denkt dat hij haar steunt door te suggereren hoe ze het probleem

Log in om verder te lezen.
auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Je ogen mogen best dwalen

Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vind je een betrouwbare coach

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...

Lees verder
Advies

Hoe kan ik spontaner reageren?

Lees verder
Interview

Neurowetenschapper Tali Sharot: ‘Met emoties overtuig je sneller dan met feiten’

Lees verder
Artikel

Lastige types herkennen (en aanpakken) met de Roos van Leary

Lees verder
Advies

Hoe doorbreek ik het boze zwijgen van mijn partner?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik op de mannenmanier met mijn vriend praten?

Lees verder
Artikel

Psychologische oorlogvoering

Lees verder