Zo praat je met hem

‘Hij geeft van die korte antwoorden.’ ‘Hij luistert niet naar wat ik zeg.’ Vrouwen hebben vaak wat te klagen over de communicatie met mannen. Hoe kan het beter?

Mannen, zo wil het cliché, komen er wat communicatieve vaardigheden betreft bekaaid van af. Als ze al praten, doen ze dat liefst over praktische zaken – hoe je een barbecue aanmaakt bijvoorbeeld. Als we de auteurs van populaire boeken als Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus mogen geloven, is het een wonder dat mannen en vrouwen elkaar überhaupt begrijpen. Maar hoe groot is de kloof volgens de serieuze wetenschap?

Communicatiewetenschapper Julia Wood, hoogleraar aan de University of North Carolina, maakt onderscheid tussen vrouwelijke taal (vooral gesproken door vrouwen) en mannelijke taal (vooral gesproken door mannen). Vrouwelijke taal, schrijft Wood, heeft als doel om relaties aan te knopen en te onderhouden. Verbondenheid, steun, intimiteit en begrip zijn daarom belangrijk. Mannelijke taal is daarentegen bedoeld om invloed uit te oefenen, status te vergroten en onafhankelijkheid te behouden. Wie mannentaal spreekt, legt zijn ideeën en kennis op tafel, vertelt grappen en verhalen, en daagt anderen uit.

Vooral mannen geven dan ook graag praktisch advies aan anderen, zegt Wood. Vrouwen stellen dat niet altijd op prijs: ‘Zij kan het idee hebben dat hij niets om haar gevoelens geeft, terwijl híj denkt dat hij haar steunt door te suggereren hoe ze het probleem

zou moeten oplossen.’ Maar in feite is oplossingen aandragen een compliment. De gemiddelde man heeft volgens Wood namelijk relatief veel behoefte aan autonomie. ‘Door niet aan te nemen dat een ander medelijden wil krijgen, toon je in mannentaal respect voor zijn of haar onafhankelijkheid.’

Aandringen en terugtrekken

Nog een verschil volgens Wood: om niet kwetsbaar te lijken, onthullen mannen minder snel persoonlijke informatie. ‘Mannentaal is over het algemeen abstracter. Mannen spreken vaker in algemene termen, niet over concrete ervaringen en persoonlijke gevoelens. In persoonlijke relaties kan dat een barrière zijn voor intimiteit.’

Ze geeft als voorbeeld hoe Nancy aan haar partner Craig vraagt of het wel goed gaat. Craig is namelijk nogal stil omdat hij een baan aan zijn neus voorbij zag gaan. Hij heeft echter het idee dat Nancy informatie probeert los te krijgen die hij liever voor ­zich houdt. Terwijl Nancy aandringt om haar betrokkenheid te tonen, trekt Craig zich steeds meer terug en zwijgt. Dat patroon, waarbij de ene partner aandringt en de ander zich terugtrekt, staat ook wel bekend als het ‘demand-withdraw pattern’. Het is vaker de vrouw dan de man die aandringt – en als stellen in dit patroon vervallen tijdens ruzies, is dat slecht voor het huwelijksgeluk, blijkt uit onderzoek.

Evenveel woorden

Praten vrouwen ook méér dan mannen? Dat is een hardnekkige mythe. Zelfs de bekende psychiater Louann Brizendine schreef in 2006 in haar bestseller over de vrouwelijke hersenen nog dat vrouwen per dag twintigduizend woorden uitspreken, terwijl mannen het met zevenduizend af kunnen. Maar het was nooit fatsoenlijk onderzocht. Vorig jaar namen onderzoekers van de University of Arizona de proef op de som, en gaven mannelijke en vrouwelijke studenten een opnameapparaatje mee. Tot hun verbazing bleken mannen en vrouwen even praatgraag: ze spraken per dag ongeveer zestienduizend woorden. Uit andere onderzoeken blijkt zelfs dat mannen méér praten dan vrouwen.

Steeds meer wetenschappers menen dat het wel meevalt met de man-vrouwverschillen. Een van hen, Janet Shibley Hyde van de University of Wisconsin, nam een hele reeks onderzoeken onder de loep en concludeerde dat de sekseverschillen doorgaans klein zijn, ook op het gebied van communicatie. Mannen en vrouwen verschillen onderling veel meer van elkaar dan dat de gemiddelde man van de gemiddelde vrouw afwijkt. Dat moeten we goed beseffen, vindt Hyde – anders zouden mannen en vrouwen nog ophouden met elkaar te communiceren omdat ze geloven dat ze de verschillen toch niet kunnen overbruggen. Wil je praten met een man? Benader hem dan in ieder geval niet alsof hij van een andere planeet komt.

Do’s en don’ts voor een open gesprek

Praat niet door hem heen Volgens Julia Wood van de University of North Carolina volgen vrouwelijke gesprekken vaker een interactief patroon, waarin de verschillende stemmen zich verweven tot één gesprek. In mannelijke gesprekken vertelt eerst de een zijn verhaal, dan de ander.

Verwacht geen uitgebreide reactie Vrouwen zijn gewend hun betrokkenheid te laten zien door bijvoorbeeld vragen te stellen aan de ander, als die net iets heeft verteld. Mannen reageren vaker minimaal, met alleen ‘ja’ of ‘o’. Dat kun je opvatten als een teken van desinteresse, maar dat is vaak niet terecht: hij luistert gewoon en verwerkt wat hij net heeft gehoord.

Begin niet meteen over jezelf In vrouwelijke taal zijn persoonlijke ontboezemingen volgens Wood bedoeld om gelijkwaardigheid te benadrukken en te laten zien dat je de ander steunt. Je zegt als het ware: ‘Ik weet hoe je je voelt, dat heb ik ook meegemaakt.’ Mannen kunnen dit echter ook uitleggen als een poging van de vrouw om zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen.

Geef hem emotionele steun Het is waar: vrouwen geven vaker emotionele steun als de ander zich slecht voelt, terwijl mannen eerder instrumentele steun geven (oplossingen verzinnen). Toch is het, zeggen de onderzoekers Brant Burleson en Adrianne Kunkel, niet zo dat mannen instrumentele steun ook meer op prijs stellen: zowel mannen als vrouwen vinden emotionele steun het fijnst. Troost een man dus gewoon als hij zich rot voelt, in plaats van allerlei praktische adviezen aan te dragen.

Maak geen ruzie Mannen raken over het algemeen meer van slag als ze ruzie hebben met hun partner dan vrouwen, zo blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology. De onderzoekers lieten stellen een kwartier discussiëren over onderwerpen die de afgelopen maand tot conflicten hadden geleid. Voor mannen leverde dit gemiddeld meer stress op.

Meer lezen

– Kathryn Dindia en Daniel J. Canary, Sex differences and similarities in communication, uitgeverij Lawrence Erlbaum Associates

– Julia T. Wood, Gendered lives, uitgeverij Wadsworth

– Herkent u het verschil tussen mannen- en vrouwentaal? Test uzelf op psychologiemagazine.nl

auteur

Marloes Zevenhuizen

Mensen inwijden in de wondere wereld van de psychologie – niets vind ik leuker dan dat. En waar kan dat beter dan bij Psychologie Magazine?

» profiel van Marloes Zevenhuizen

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn puber geen alcohol dri...

‘Hij geeft van die korte antwoorden.’ ‘Hij luistert niet naar wat ik zeg.’ Vrouwen hebben va...
Lees verder
Artikel

Zo praat je met hem

‘Hij geeft van die korte antwoorden.’ ‘Hij luistert niet naar wat ik zeg.’ Vrouwen hebben va...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Branded content

Mini-cursus: gelukkig door klein geluk

Een lekker stukje chocolade, een compliment van een lieve collega - juist die kleine geluksmomenten ...
Lees verder
Recensie

Boekreview: Oud hoofd, jong brein

Wijsheid komt met de jaren, maar onze hersenen worden er niet jonger op. Gelukkig kunnen we veel doe...
Lees verder
Recensie

Boekreview: Oud hoofd, jong brein

Wijsheid komt met de jaren, maar onze hersenen worden er niet jonger op. Gelukkig kunnen we veel doe...
Lees verder
Column

Zonder woorden

Sinds een jaar zing ik in een koor. Niet dat ik daar tijd voor heb in dit drukste stuk spitsuur van ...
Lees verder
Artikel

Je ogen mogen best dwalen

‘Hij geeft van die korte antwoorden.’ ‘Hij luistert niet naar wat ik zeg.’ Vrouwen hebben va...
Lees verder
Artikel

Tactvol reageren: hoe doe je dat?

Een collega stoort je steeds bij je werk; andermans kind breekt de tent af; de ‘bob’ van de avon...
Lees verder
Artikel

Psychologische oorlogvoering

In de oorlog in Afghanistan gebruiken de strijdende partijen niet alleen dodelijke wapens, ook de ps...
Lees verder
Kort

Machtigen inspireren zichzelf

Lees verder
Artikel

Zelf een dankbaarheidsbrief schrijven: 
zo werkt het

Een dankbaarheidsbrief of -kaart schrijven heeft een krachtig effect, dat nóg groter wordt als je d...
Lees verder