Zo laad je op van je werk

 • 488 woorden
 • leestijd is
 • 3 minuten
 • Foto: Getty Images

Rond werktaken af voordat je naar huis gaat. Zo voorkom je dat je thuis last krijgt van het zogeheten Zeigarnik-effect: het verschijnsel dat we onafgemaakte taken beter onthouden dan afgeronde. Alleen: hoe doe je dat bij grote klussen? De Britse arbeidspsycholoog Mark Cropley adviseert: ‘Breek ze op in deelklussen, en voltooi zo’n deelklus voor je […]

 • Rond werktaken af voordat je naar huis gaat. Zo voorkom je dat je thuis last krijgt van het zogeheten Zeigarnik-effect: het verschijnsel dat we onafgemaakte taken beter onthouden dan afgeronde. Alleen: hoe doe je dat bij grote klussen? De Britse arbeidspsycholoog Mark Cropley adviseert: ‘Breek ze op in deelklussen, en voltooi zo’n deelklus voor je naar huis gaat.
 • Wees na werktijd onbereikbaar voor werkkwesties – vooral als je een vrouw bent. Een grootschalig onderzoek onder Amerikaanse werknemers wees uit: vrouwen die buiten werktijd contact hadden met collega’s, bazen of klanten, waren meer gestrest. Iets dat niet voor mannen gold. Waarschijnlijke oorzaak, aldus socioloog Scott Schieman: werkende vrouwen voelen zich schuldig wanneer ze in kostbare gezinstijd tóch met werk bezig zijn.
 • Deel positieve werkbelevenissen met je geliefde. Dat is dé manier om de hoogtepunten te ‘kapitaliseren’, oftewel optimaal uit te buiten, ontdekte de Amerikaanse onderzoeker Remus Ilies onlangs. Ook Spaanse wetenschappers constateerden na een onderzoek onder Madrileense werknemers: het ’s avonds delen van positieve emoties maakt dat je je minder afgepeigerd voelt.
 • Leer iets nieuws. Een nieuwe vaardigheid opdoen geeft energie. Volg dus een cursus of workshop – of ga aan de slag als vrijwilliger. Die tip distilleert Sabine Sonnentag uit een onderzoek onder servicepersoneel. Deelnemers die vrijwilligerswerk deden, lieten hun werk ’s avonds beter los en scoorden hoger op de oplaadaspecten ‘iets nieuws leren’ en ‘gemeenschapsgevoel’.
 • Gebruik een overgangsritueel. Moeite om je werk van je af te zetten? Een overgangsritueel kan soelaas bieden, aldus Amerikaanse onderzoekers. Zoiets trekt een heldere scheidslijn tussen werk en thuis. Wandel bijvoorbeeld een rondje door het park na je werk. Een Fins psychologenduo concludeerde uit onderzoek onder ruim vijfhonderd werknemers: naast fysieke inspanningen is ‘buitentijd’ het meest heilzaam voor je energiepeil, dus tel uit je winst!
 • Kom in beweging. Het vergt wilskracht om na een hectische dag op je werk níet op de bank te ploffen. Maar een portie lichaamsbeweging geeft je energieniveau toch echt een stevigere oppepper dan een avondje bankhangen. Maak het een vast onderdeel van je week, en neem je sporttas consequent mee op een bepaalde dag. Dan wordt het een stuk lastiger om níet via de sportschool naar huis te gaan.
 • Koester je (werkvrije!) weekends! Het weekend-effect – in de weekends zijn we gelukkiger dan gedurende de werkweek – is niet gebonden aan salaris, aantal werkuren of wat dan ook, zo toont onderzoek van University of Rochester. Prent dus in je hoofd dat ook jíj dat weekend echt nodig hebt om bij te tanken. Het is zo weer maandag en je bent heus beter opgewassen tegen die nieuwe werkweek als je in het weekend even afstand hebt genomen van je werksores.
 • Slaap genoeg. Je kunt je avonden wel vullen met vrienden of met sporten – als je daardoor niet aan je nachtrust toekomt begin je alsnog vermoeid aan de volgende werkdag. Vergeet dus niet om bij het invullen van je agenda óók je slaapuurtjes in te roosteren…

 

Lees door via 100% Digitaal

 • Toegang tot álle online artikelen
 • Altijd het nieuwste magazine
 • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom
 • Meer over

  Werk

  Welk type werk als betekenisvol voelt, is voor iedereen anders. Ben je ontevreden of twijfel je aan het nut van je werk? Soms kan het helpen om anders tegen je werk aan te kijken; misschien valt er nog een mouw aan te passen. Of is het toch tijd voor een andere baan?

  Bekijk dit thema
 • Meer over

  Werk

  Welk type werk als betekenisvol voelt, is voor iedereen anders. Ben je ontevreden of twijfel je aan het nut van je werk? Soms kan het helpen om anders tegen je werk aan te kijken; misschien valt er nog een mouw aan te passen. Of is het toch tijd voor een andere baan?

  Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Je loopbaan als rollenspel

De ene marketingmanager is de andere niet. Want de een is meer een ‘bestuurder’, de ander een ...

Lees verder
Column

Een eigen ritme

Over de eerste verdieping van ons huis loopt een soort nulmeridiaan tussen twee tijdzones.

Lees verder
Verhaal

Zo word je blijer met je baas

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijzelf verkopen op een natuurlijke manier?

Lees verder
Test

Wat is je rol in een team?

Lees verder
Artikel

Bestaat er nog privacy?

Lees verder
Advies

Ik lijk wel een stoomtrein. Hoe kan ik ontspannen?

Lees verder
Artikel

‘Hoe vind je het zelf gaan?’

Lees verder