De beste voorspeller of een kind last krijgt van heimwee is een gebrek aan logeerervaring, zo blijkt uit onderzoek. Laat je kind dus geregeld logeren bij grootouders of vriendjes. Vertel dat heimwee normaal is en geef suggesties om ermee om te gaan, zoals iets leuks doen, een brief schrijven, met iemand praten. Je kunt ook alvast met uw kind de nieuwe omgeving verkennen.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Maak je kind niet onzeker. Sommige ouders voeden onbedoeld gevoelens van heimwee met opmerkingen als: ‘Veel plezier, ik hoop dat ik niet vergeet om je goudvis eten te geven.’ Of: ‘Ik hoop dat ik het zonder je red.’ Wees enthousiast en optimistisch over de tijdelijke scheiding. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik weet zeker dat je het heel erg naar je zin zult hebben op zomerkamp.’ Vind je het zelf moeilijk om bij uw kind vandaan te zijn? Bespreek dat met andere volwassenen, niet met jouw kind.

Onderhoud het liefst contact per brief of stuur desnoods tekstberichtjes. Telefoontjes en in mindere mate sms’jes leiden er volgens onderzoekers toe dat heimwee verergert bij kinderen die maximaal een maand van huis zijn. Wilt je contact houden? Laat jouw kind dan een brief schrijven. Zo sla je twee vliegen in één klap: je vermijdt de emoties die tijdens live communicatie oplaaien, en jouw kind leert zijn ervaringen al schrijvend in perspectief te plaatsen.

Is je kind wat ouder en gaat het langer van huis, bijvoorbeeld voor een buitenlandstage? Plan dan juist wel telefoongesprekken in; uit onderzoek blijkt dat ze dan heimwee in de kiem smoren.

Vertrouw op de goede afloop. Beloof niet dat je jouw kind komt ophalen als het de logeerpartij niet leuk vindt, zeggen deskundigen. Zo’n afspraak verkleint de kans op succes. Je suggereert daarmee dat je weinig vertrouwen hebt dat je kind met heimwee kan omgaan, en je voedt de verwachting dat het weleens niet leuk kan worden. Bovendien bied je een uitweg, waardoor je kind niet de kans krijgt om andere ­manieren te ontwikkelen om met gevoelens van heimwee om te gaan.

Training Ontspannen opvoeden
Training

Training Ontspannen opvoeden

  • Ontdek hoe je als ouder positief en relaxed blijft
  • Omgaan met de emoties van je kind
  • Voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Bron: Christopher A. Thurber e.a., Preventing and treating home sickness, American academy of paediatrics, januari 2007