Zijn maatjes betere minnaars?

relaties Wat werkt beter in de liefde: op slag verliefd worden of elkaar vooraf al een tijdje kennen? Je zou verwachten dat bekenden meer overeenkomsten delen, en daarom op termijn gelukkiger met elkaar zijn. Maar volgens Pieternel Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen gaat deze redenering niet zomaar op. De Groningse onderzoekers ondervroegen 137 getrouwde en […]

relaties

Wat werkt beter in de liefde: op slag verliefd worden of elkaar vooraf al een tijdje kennen? Je zou verwachten dat bekenden meer overeenkomsten delen, en daarom op termijn gelukkiger met elkaar zijn. Maar volgens Pieternel Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen gaat deze redenering niet zomaar op.

De Groningse onderzoekers ondervroegen 137 getrouwde en samenwonende stellen naar de start en kwaliteit van hun relatie. Ook onderzochten ze de persoonskenmerken van de partners. Hun conclusie: partners die al bevriend waren, lijken inderdaad meer op elkaar dan partners bij wie het liefde op het eerste gezicht was. Toch heeft dit geen invloed op de relatiekwaliteit – het zijn andersoortige relaties. Zo waarderen bevriende partners in hun relatie vooral de warmte en het verantwoordelijkheidsgevoel voor elkaar, terwijl op slag verliefde partners het vaker eens zijn met de stelling dat niemand hen gelukkiger kan maken dan hun partner.

Partners die eerst alleen oppervlakkige bekenden waren, zijn wel ontevredener: zij lijken minder op elkaar en delen ook niet de intimiteit, toewijding of passie die andere relaties kenmerken. Hoe je bij elkaar komt, maakt dus niet uit – als het maar uit het hart komt.

Journal of Social and Personal Relationships, verschijnt binnenkort

auteur

Léonie Holtes

» profiel van Léonie Holtes

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Lessen in de liefde (6)

Heb je bindingsangst of verlatingsangst? Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Lees verder
Kort

Vrouwen zijn jonger van geest

De hersenen van vrouwen zijn bijna vier jaar jonger dan die van mannen van dezelfde leeftijd. Tenmin...

Lees verder
Artikel

Hoe je vroege jeugd je relaties beïnvloedt

Lees verder
Advies

Ben ik te saai voor vrouwen?

Lees verder
Advies

Zal ik ooit nog een relatie krijgen?

Lees verder
Artikel

Hij luistert ook nooit!

Lees verder
Artikel

Geven en nemen

Lees verder
Kort

Versmelten met je geliefde

Lees verder