Zien scheiden doet scheiden…

‘Ik ga het beter doen dan mijn ouders,’ denk je als kind als je ouders uit elkaar zijn gegaan. Maar helaas: juist kinderen van gescheiden ouders hebben een grotere kans dat hun huwelijk op de klippen loopt. Dat komt voornamelijk doordat ze minder hebben geleerd over wat een goede relatie is, zegt de Amerikaanse familiewetenschapper […]

‘Ik ga het beter doen dan mijn ouders,’ denk je als kind als je ouders uit elkaar zijn gegaan. Maar helaas: juist kinderen van gescheiden ouders hebben een grotere kans dat hun huwelijk op de klippen loopt. Dat komt voornamelijk doordat ze minder hebben geleerd over wat een goede relatie is, zegt de Amerikaanse familiewetenschapper Nicholas Wolfinger. Enkele opmerkelijke uitkomsten uit zijn onderzoek:

Online training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

– Als één van de twee partners kind is van gescheiden ouders, is de kans twee keer zo groot als gemiddeld dat een relatie uitdraait op een scheiding.

– Stellen waarvan de partners allebei gescheiden ouders hebben, lopen drie keer zo veel kans dat hun relatie strandt.

– Kinderen van gescheiden ouders trouwen jonger, vaak al als tiener, om te ontsnappen aan het geruzie thuis. Daardoor ­hebben ze minder ervaring op liefdesgebied, krijgen ze eerder relatieproblemen en gaan ze vaker uit elkaar.

– Scheiding van de ouders heeft een negatiever effect op iemands leven dan het overlijden van een van de ouders. Reden: een scheiding brengt extra onzekerheden met zich mee.

Understanding the divorce cycle. The children of divorce in their own marriages, Nicholas Wolfinger, Cambridge University Press, 2005

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Verliefd, vertrouwd, verlaten

Lees verder
Artikel

Stress? Zo voorkom je een burn-out

Wanneer heb je zoveel stress dat een burn-out op de loer ligt? Herken de symptomen op tijd, zodat he...

Lees verder
Artikel

Het isolement van een tiener

Lees verder
Artikel

Sociaal isolementna scheiding

Lees verder
Artikel

Stressbestendigheid uit de borst?

Lees verder
Artikel

Gescheiden ouders, gescheiden kinderen

Lees verder
Advies

Waarom heeft hij mij verlaten?

Lees verder
Artikel

Gezin Een gelukkige jeugd dankzij echtscheiding

Lees verder