Zien, horen en ruiken

'Je kunt de zintuigen beschouwen als kleine wetenschappertjes die hypothesen vormen over de wereld', zegt een onderzoeker op deze site.

De werking van drie van deze kleine wetenschappertjes, de ogen, oren en de neus, wordt hier inzichtelijk gemaakt voor een groot publiek. Dat betekent dat de onderwerpen heel duidelijk, maar ook een beetje kort behandeld worden. Wel zijn de onderwerpen zeer interessant. Zo wordt onder andere uitgelegd hoe het komt dat sommige mensen geen bewegingen kunnen zien en komt de vraag aan de orde of mensen sociale en seksuele signalen kunnen ruiken. Dit laatste blijkt inderdaad het geval te zijn, en wel via het ‘vomeronasale orgaan’. Dit orgaan bestaat uit zenuwcellen die in kleine zakjes vlak achter de neusgaten zijn gegroepeerd. Onderzoekers vermoeden dat signalen vanuit dit orgaan rechtstreeks worden gestuurd naar de delen van het brein die zich bezighouden met de voortplanting. Aangezien deze route niet via de hersenschors gaat, hebben wij zelf geen weet van dit proces.

In andere gevallen ontstaan de pesterijen, doordat collega’s op het persoonlijke vlak niet met elkaar overweg kunnen. Zapf: ‘Een typerend voorbeeld is de secretaresse die eerst een affaire had met haar baas, maar die niet langer gediend is van zijn avances. De baas kan de afwijzing niet verkroppen en begint vervolgens onmogelijke eisen te stellen aan haar werk, laat haar dingen

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Synesthesie

Letters zien in kleuren, geuren ruiken bij geluiden, vormen voelen bij smaken: bij ongeveer één op...

Lees verder
Advies

‘Mijn vriend praat niet met me’

Ik werk hard en zit er emotioneel wat doorheen. Mijn vriend begrijpt me vaak niet of vindt het lasti...

Lees verder
Artikel

Geur van zogende moeders is opwindend

Lees verder
Artikel

Douchen in het donker…

Lees verder
Artikel

Hoe goed kunt u ruiken?

Lees verder
Artikel

Liefde gaat door de neus

Lees verder
Artikel

Werken met je zintuigen

Lees verder
Kort

Zet je zintuigen op genieten

Lees verder