Wat had je willen weten toen je jonger was? Daar hebben mijn collega Janneke en ik ooit een lijstje van gemaakt. We zouden zo een serie boekjes kunnen uitbrengen met alle inzichten die wijzelf al jaren eerder hadden kunnen gebruiken. Een boekje om ongelukkige pubers een hart onder de riem te steken (‘Niet iedereen let op jou!’). Een boekje voor twijfelende dertigers (‘Anderen doen ook maar wat!’). En een boekje over het huwelijk.

Training

Van single
naar samen

  • Leer wat je valkuilen zijn in de liefde
  • Ontdek welk relatietype je bent
  • Kom erachter wat voor partner bij je past
bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Want wat niemand je vertelt als je twintig bent: dat liefde niet een kwestie is van grote gevoelens, maar vooral van kleine gebaren. Wat niemand je vertelt als de eerste echte problemen opduiken: dat ‘over de relatie praten’ zelden iets oplevert behalve snot en frustratie. Dat praten sowieso een schromelijk overschatte strategie is om problemen op te lossen. Dat sommige problemen vanzelf overdrijven, en dat andere nooit weggaan, hoe hard je er ook op timmert.

Scheiden is een illusie
En wat niemand je vertelt als het S-woord eenmaal valt: dat uit elkaar gaan een illusie is als je kinderen hebt. Je hebt nog steeds met elkaar te maken, alleen heb je nu niets meer te zeggen over die ander – en wél twee keer zoveel redenen om ruzie te maken (ik weet helaas waar ik het over heb).

Dat verhaal over bij elkaar blijven heeft Janneke nu geschreven. Het is een warm pleidooi geworden voor het plakbandhuwelijk, en iedereen die weleens twijfelt over zijn relatie zou het moeten lezen. Iedereen die zichzelf nog voorhoudt dat hij nóóit twijfelt trouwens ook. Wijsheid achteraf, gesteund door psychologisch onderzoek, en getest door ervaringsdeskundigen. Doe er uw voordeel mee.

Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine, sterre.van.leer@psychologiemagazine.nl

© oktober 2011 Psychologie Magazine

REAGEER