Wiiiiinter…

Behoort u ook tot die anderhalf miljoen Nederlanders die ’s winters maar niet op gang kunnen komen? Misschien troost het u te weten dat die verpletterende ochtendsloomheid een aantoonbare oorzaak heeft. Britse onderzoekers lieten 26 winterdepressielijders en 26 niet-winterdepressieven een ‘gevoelsdagboek’ bijhouden én speekselmonsters voor een cortisolmeting inleveren: dat deden ze twee dagen in de […]

Behoort u ook tot die anderhalf miljoen Nederlanders die ’s winters maar niet op gang kunnen komen? Misschien troost het u te weten dat die verpletterende ochtendsloomheid een aantoonbare oorzaak heeft. Britse onderzoekers lieten 26 winterdepressielijders en 26 niet-winterdepressieven een ‘gevoelsdagboek’ bijhouden én speekselmonsters voor een cortisolmeting inleveren: dat deden ze twee dagen in de zomer, twee in de winter. 

’s Zomers waren beide groepen niet van elkaar te onderscheiden, maar ’s winters was het bingo. Niet alleen rapporteerden de winterdepressievelingen dan de beruchte lamlendigheid, ook was hun cortisol awakening response beduidend lager. Oftewel: de stresshormoonstoot die ons ’s ochtends energie geeft, laat het bij hen ’s winters afweten.

Seasonal difference in the diurnal pattern of cortisol secretion (…), Psychoneuroendocrinology, juli 2011

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Gewiegd worden blíjft fijn

Lees verder
Kort

Therapeutisch toerisme

De kerken lopen leeg, maar een bedevaart maken is helemaal hip. Steeds meer mensen maken een lange t...

Lees verder
Artikel

Stresstypen en koppen koffie

Lees verder
Artikel

Gevaarlijke games

Lees verder
Artikel

‘Ik dacht dat hij een heel lastig kind was’

Lees verder
Artikel

Leven met een dwangstoornis

Lees verder
Artikel

Waar liggen we van wakker?

Lees verder
Artikel

Zo kan het ook

Lees verder