Wie past bij wie?

  • 840 woorden
  • leestijd is 5 minuten
Zes singles, zes verschillende karakters, tientallen verschillende voorkeuren en interesses. Welke types passen bij elkaar en maken kans op een lang en gelukkig leven samen?

Moet je op elkaar lijken om succes in de liefde te hebben, of maakt het je leven juist veel boeiender als je met iemand bent die heel anders is dan jijzelf? In de sociale psychologie is veel onderzoek gedaan naar deze vragen. Keer op keer is gebleken dat mensen die weinig gemeen hebben, in de praktijk geen relatie met elkaar aangaan. De vonk slaat meestal wél over als aan twee simpele voorwaarden is voldaan: de partners zijn gelijkgezind en ze wonen of werken bij elkaar in de buurt. Die lijst met vragen die je als single bij het relatiebemiddelingsbureau moet invullen, is dus niet voor niets zo lang. Houd je van uit eten gaan of juist van thuiszitten, vind je Titanic een mooie film of ga je toch liever naar cultfilms, houd je van sporten of niet: hoe meer je met elkaar gemeen hebt, hoe groter de kans dat het tussen jullie zal klikken.

Ook het lichaam spreekt natuurlijk een woordje mee, of je nu wilt of niet. Je begint namelijk eerder een relatie als de andere partij even aantrekkelijk is als jijzelf bent. De meeste mensen halen het niet in hun hoofd om avances te maken bij een

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Liefdevol leven

Niet oordelen, rustig luisteren, écht meeleven met andermans narigheid: met wat meer compassie make...

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Kort

Waarom jongere kinderen betere beslissingen nemen

Jonge kinderen (van 4) nemen net iets betere beslissingen dan oudere kinderen (vanaf 6), ontdekten p...

Lees verder
Advies

Ben ik weer klaar voor een nieuwe relatie?

Lees verder
Artikel

Waarom we kussen

Lees verder
Artikel

Vergeefs verlangen

Lees verder
Column

Spiegelbeest: Soort zoekt soort

Lees verder
Artikel

Lessen in de liefde (5)

Lees verder
Artikel

Verliefdheid is een schitterende stoornis

Lees verder