Wetenschap versus het paranormale

In de populaire televisieserie The X-Files legt de wetenschap het af tegen paranormale verschijnselen. FBI agente Dana Scully, het symbool van rationele scepsis, faalt telkens weer in het geven van bevredigende wetenschappelijke verklaringen voor de bovennatuurlijke ontwikkelingen. Volgens The Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP), de grote Amerikaanse broer van de Nederlandse stichting Skepsis, maken vele prominente Amerikaanse academici zich er bezorgd over dat de wetenschap in de serie als zwak wordt afgebeeld. Kritisch nadenken wordt niet beloond. Degenen die deze zorgen afdoen met 'Het is maar fictie', worden door wetenschapper Richard Dawkins teruggefloten. Stel je voor, zo schrijft hij, dat in een misdaadserie in elke aflevering de ene verdachte blank is en de andere zwart, en dat de conclusie telkens is dat de zwarte schuldig is. Zou men dat kunnen afdoen met 'Het is maar fantasie'?

Doordat deze zomer bovendien de film The X-Files: Fight the Future is uitgekomen, zal volgens de CSICOP het geloof in paranormale fenomenen historische hoogten bereiken.

De CSICOP moedigt wetenschappelijk onderzoek aan om onjuiste paranormale claims onderuit te halen, en op de site zijn onder andere artikelen te lezen uit het door deze organisatie uitgegeven blad The Sceptical Inquirer. Hierin bijvoorbeeld een onderzoek waaruit blijkt dat kennis van buitenaardse wezens verkregen wordt door te veel televisiekijken, en niet via ontvoeringen door deze monstertjes.

The Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal: http://www.csicop.org/

Het pronkjuweel van zijn moeder

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik wil mijn fantasieën graag delen

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Interview

Fara Bellinga: ‘Herinneringen vastleggen vind ik zo waardevol’

Fara (30) en Daniel Bellinga (39) zijn ouders van Luan (6), Lucilla (4) en Luxy (1). Elke ochtend om...

Lees verder
Artikel

De verbeelding van het brein

Lees verder
Advies

Seksfantasie over aanranders

Lees verder
Artikel

Het geheim van Harry Potter

Lees verder
Advies

Fantaseer ik te veel?

Lees verder
Artikel

‘Mama, ik ben bang!’

Lees verder
Artikel

Het plooibare geheugen

Lees verder