Wetenschap versus het paranormale

In de populaire televisieserie The X-Files legt de wetenschap het af tegen paranormale verschijnselen. FBI agente Dana Scully, het symbool van rationele scepsis, faalt telkens weer in het geven van bevredigende wetenschappelijke verklaringen voor de bovennatuurlijke ontwikkelingen. Volgens The Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal (CSICOP), de grote Amerikaanse broer van de Nederlandse stichting Skepsis, maken vele prominente Amerikaanse academici zich er bezorgd over dat de wetenschap in de serie als zwak wordt afgebeeld. Kritisch nadenken wordt niet beloond. Degenen die deze zorgen afdoen met 'Het is maar fictie', worden door wetenschapper Richard Dawkins teruggefloten. Stel je voor, zo schrijft hij, dat in een misdaadserie in elke aflevering de ene verdachte blank is en de andere zwart, en dat de conclusie telkens is dat de zwarte schuldig is. Zou men dat kunnen afdoen met 'Het is maar fantasie'?

Doordat deze zomer bovendien de film The X-Files: Fight the Future is uitgekomen, zal volgens de CSICOP het geloof in paranormale fenomenen historische hoogten bereiken.

De CSICOP moedigt wetenschappelijk onderzoek aan om onjuiste paranormale claims onderuit te halen, en op de site zijn onder andere artikelen te lezen uit het door deze organisatie uitgegeven blad The Sceptical Inquirer. Hierin bijvoorbeeld een onderzoek waaruit blijkt dat kennis van buitenaardse wezens verkregen wordt door te veel televisiekijken, en niet via ontvoeringen door deze monstertjes.

The Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal: http://www.csicop.org/

Het pronkjuweel van zijn moeder

auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vergeefs verlangen

Een lach, een hand die iets te lang op een schouder blijft rusten: verliefden putten overal hoop uit...

Lees verder
Interview

Janine Abbring: ‘Ik durf nu risico’s te nemen’

Eigenwijsheid kan je ver brengen. Dat leerde Zomergasten-presentator Janine Abbring (43) toen ze zom...

Lees verder
Artikel

Sociaal cyberleven?

Lees verder
Artikel

Zie je het voor je? Wanneer je niet in gedachten kunt visualiseren

Lees verder
Kort

Dit wist je nog niet over seksuele fantasieën

Lees verder
Advies

Ben ik aan het vreemdgaan?

Lees verder
Advies

Seksfantasie over aanranders

Lees verder
Artikel

Het plooibare geheugen

Lees verder