Welriekend en kalm

Over de reuk wordt wel gezegd dat zij in rechtstreekse verbinding staat met onze emoties. Zo kan de geur van boenwas sentimenten uit de jeugd losmaken en over het algemeen worden geuren beschreven in emotioneel beladen termen, zoals lekker of weerzinwekkend.

Zij hebben weinig analytische bijbetekenissen. De Franse neuropsycholoog Alaoui-Ismaïli probeerde samen met haar collega’s objectief vast te stellen of geuren inderdaad tot sterke emotionele reacties leiden. Zij stelde proefpersonen bloot aan prettige geuren als lavendel en onprettige als azijnzuur en registreerde vervolgens de lichamelijke reacties, zoals de huidweerstand en de hartslag. Prettige geuren blijken de hartslag iets te verlagen en zij leiden in de huid alleen tot kortdurende reacties. Bij onprettige geuren is dit patroon precies andersom: een verhoogde hartslag en relatief lang aanhoudende gevolgen. Deze reacties zijn echter niet sterker dan bij het zien of horen van leuke of vervelende dingen. Geuren brengen geen sterkere fysiologische reacties teweeg dan andere zintuiglijke ervaringen en dit zet het idee van de reuk als zijnde het ‘emotionele zintuig’ op losse schroeven.

(Chemical Senses, vol. 22, pag. 237-248, 1997)

auteur

Ad Bergsma

» profiel van Ad Bergsma

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo stop je met troost-eten

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Artikel

Gezond eten en afvallen: adviezen

Lees verder
Verhaal

Hoogleraar Brené Brown: ‘Je moet erdoorheen’

Lees verder
Advies

Ik ben een emotie-eter

Lees verder
Interview

Positiviteitsexpert Barbara Fredrickson over emoties

Lees verder
Artikel

Eten met je zintuigen

Lees verder
Artikel

Ontploffingsgevaar!

Lees verder