We zijn wat we aten

opvoeding & ontwikkeling EVOLUTIE Waarom zijn mensen zo anders geëvolueerd dan primaten als de chimpansee en de orang-oetang? Volgens antropoloog William Leonard is er groeiend bewijs dat de superontwikkeling van de mens te verklaren is door veranderingen in het eetpatroon van onze voorouders. Online training Denk je slank Ontwikkel een sterke wilskrachtOntdek eetgewoontes die bij […]

opvoeding & ontwikkeling

EVOLUTIE Waarom zijn mensen zo anders geëvolueerd dan primaten als de chimpansee en de orang-oetang? Volgens antropoloog William Leonard is er groeiend bewijs dat de superontwikkeling van de mens te verklaren is door veranderingen in het eetpatroon van onze voorouders.

Online training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Zo’n vier miljoen jaar geleden is de mens zich gaan onderscheiden van andere primaten door rechtop te gaan lopen. Het lopen op twee benen bood voordelen: we konden voedsel eten waar we eerst niet bij konden, en daardoor werd onze lichaamstemperatuur beter te reguleren. Deze verbeterde temperatuurbeheersing zorgde ervoor dat ons warmtegevoelige brein zich ging ontwikkelen. Een groter brein kost meer energie, maar omdat we ook steeds slimmer werden, ontdekten we steeds meer manieren om aan eten te komen. De mens belandde zo in een opwaartse spriraal van een steeds gevarieerder menu dat weer zorgde voor een steeds groter brein. Anno 2003 nemen onze hersenen zo’n 20 tot 25 procent van de energiebehoefte voor hun rekening, het brein van de chimpansee eist slechts 8 tot 10 procent op.

Scientific American, december 2002

auteur

Floor van den Hout

» profiel van Floor van den Hout

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Te veel eten en kanker

Lees verder
Video

Polyamoreuze relatie: verbindingen met meerdere mensen

Van friends with benefits tot polyamorie: liefdesverhoudingen zijn allang niet meer louter een-op-ee...

Bekijk video
Artikel

Zo denk je constructief

Lees verder
Artikel

De 10%-mythe

Lees verder
Artikel

Eten met je zintuigen

Lees verder
Artikel

Spelen met de zintuigen

Lees verder
Artikel

Vis maakt puber slim

Lees verder
Artikel

Een beetje monogaam

Lees verder