Waarom zijn mensen zo anders geëvolueerd dan primaten als de chimpansee en de orang-oetang? Volgens antropoloog William Leonard is er groeiend bewijs dat de superontwikkeling van de mens te verklaren is door veranderingen in het eetpatroon van onze voorouders.

Training

Denk je slank

  • Ontwikkel een sterke wilskracht
  • Ontdek eetgewoontes die bij je passen
  • Afvallen met blijvend resultaat
bekijk de training
Nu maar
€ 75,-

Zo’n vier miljoen jaar geleden is de mens zich gaan onderscheiden van andere primaten door rechtop te gaan lopen. Het lopen op twee benen bood voordelen: we konden voedsel eten waar we eerst niet bij konden, en daardoor werd onze lichaamstemperatuur beter te reguleren. Deze verbeterde temperatuurbeheersing zorgde ervoor dat ons warmtegevoelige brein zich ging ontwikkelen. Een groter brein kost meer energie, maar omdat we ook steeds slimmer werden, ontdekten we steeds meer manieren om aan eten te komen.

De mens belandde zo in een opwaartse spriraal van een steeds gevarieerder menu dat weer zorgde voor een steeds groter brein. Anno 2003 nemen onze hersenen zo’n 20 tot 25 procent van de energiebehoefte voor hun rekening, het brein van de chimpansee eist slechts 8 tot 10 procent op.

Scientific American, december 2002