Wat voor ouder bent u?

ontwikkeling Vindt u het belangrijk dat uw kind veel onderneemt, wilt u vooral dat het zich aan de afspraken houdt of staat gezelligheid voorop? Volgens psycholoog Cees Schenk zijn er vier verschillende opvoedstijlen. Hoewel ouders verschillende stijlen door elkaar gebruiken, zou iedereen een voorkeurstijl hebben, schrijft hij in zijn recente boek Hoe match ik met […]

ontwikkeling

Vindt u het belangrijk dat uw kind veel onderneemt, wilt u vooral dat het zich aan de afspraken houdt of staat gezelligheid voorop? Volgens psycholoog Cees Schenk zijn er vier verschillende opvoedstijlen. Hoewel ouders verschillende stijlen door elkaar gebruiken, zou iedereen een voorkeurstijl hebben, schrijft hij in zijn recente boek Hoe match ik met mijn kind?

De sturende stijl: U hecht aan orde, regelmaat en duidelijke afspraken. U zorgt ervoor dat de zaken voor uw kind geregeld zijn en gaat ook na of het zich aan zijn afspraken houdt. Het bevalt u niet als iedereen maar doet waar hij zin in heeft.

De helpende stijl: U heeft veel vertrouwen in de goede bedoelingen van het kind en heeft duidelijke opvattingen over goed en kwaad. Kinderen moeten hun eigen weg vinden, maar als ze erom vragen, staat u ze bij met raad en daad. Het stoort u als anderen weinig rekening met elkaar houden.

De ondernemende stijl: U bent snel enthousiast voor iets nieuws en stimuleert uw kind om dingen te doen. U floreert in een gezin waarin veel gebeurt en de kinderen veel initiatieven nemen. U ergert zich eraan als uw kind lang draalt voordat het een plan uitvoert.

De zorgende stijl: U stelt veel in het werk om het uw kind naar de zin te maken. U heeft snel een beeld van de gemoedstoestand van uw kind en zegt daar ook wat over. Een gezellige en harmonieuze sfeer binnen het gezin vindt u prettig; als anderen hier weinig moeite voor doen, stoort u dat.

Iedere voorkeurstijl hangt samen met een bepaald gedrag en verwachtingspatroon, zegt Schenk. Een sturende ouder reageert dominant en eisend als hem iets niet bevalt. Een helpende ouder komt met een voorstel hoe het beter kan. Een ondernemende ouder maakt plannen om iets te gaan doen en een zorgende ouder probeert de boel te sussen. Deze verschillende reacties kunnen vaak positief uitwerken, maar ook weleens botsen met het karakter van het kind. Elk kind heeft namelijk ook een stijl die bij hem of haar het best werkt. Door uw eigen stijl en die van uw kind te kennen, en ook eens een stijl in te zetten die u minder gebruikt, gaat de opvoeding u volgens Schenk beter af. (SL)

Cees Schenk, Hoe match ik met mijn kind? Ploegsma, € 14,95. Wij geven 20 exemplaren weg. kijk op psychologiemagazine.nl, ‘lezersaanbiedingen’

auteur

Sanderijn Loonen

» profiel van Sanderijn Loonen

Dit vind je misschien ook interessant

Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...
Bekijk video
Video

Ontspannen opvoeden

In deze online training leert Tischa Neve je de ouder te zijn die je wilt zijn. Voor vaders en moede...
Bekijk video
Artikel

Persoonlijkheid blootgelegd met DNA-test: deze journalist pr...

Kun je je persoonlijkheid ontrafelen met een DNA-kit? Ja, zeggen de ontwikkelaars van deze tests. No...
Lees verder
Artikel

Persoonlijkheid blootgelegd met DNA-test: deze journalist pr...

Kun je je persoonlijkheid ontrafelen met een DNA-kit? Ja, zeggen de ontwikkelaars van deze tests. No...
Lees verder
Artikel

Marion (49) heeft dis: ‘Ik heb verschillende persoonli...

Marion (49) heeft dis: meervoudige persoonlijkheidsstoornis, overgehouden aan een leven vol misbruik...
Lees verder
Advies

Mijn kleuter heeft hysterische buien

Lees verder
Kort

Sensitieve ouders, slim kind

Hoe beter ouders inspelen op de behoeften van hun kinderen, hoe beter die kinderen zich op breingebi...
Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...
Lees verder
Artikel

Mama beschermt je wel

Als ouder wil je je kind graag pijn en verdriet besparen. Maar mensen die daarin heel ver gaan, ontn...
Lees verder
Artikel

‘Ik weet zeker dat het je lukt’

Spreek je vertrouwen uit in een goede afloop, dan presteert een kind beter. Dat blijkt uit Frans ond...
Lees verder