Wat u nog niet wist over opvoeden

De Canon van opvoeding geeft in 51 thema's praktische wetenschappelijke kennis op het gebied van opvoeding en ontwikkeling, geschreven door deskundigen. Psycholoog René Diekstra is een van de samenstellende redacteuren.

Schrijft dit boek voor hoe je volgens de wetenschap moet opvoeden?

‘Nee, het is een handreiking: wat bekend is uit onderzoek, met uitleg en tips. Dit boek is deel van een project. We hebben eerst het kennisniveau van ouders en professionals gemeten op het gebied van opvoeding. Wij als samenleving laten professionals zoals het consultatiebureau al jaren opvoedkennis de wereld in sturen, zonder na te gaan wat ouders zelf eigenlijk weten. Het boek is een informatiebron die daarop aansluit.’

Wat weten ouders wel, en wat niet?

‘Veel ouders weten dat het niet handig is om een pedagogische tik te geven, en dat een scheiding niet in het belang van de kinderen is. Wat ze vaak niet weten: 55 procent denkt dat je als ouders weinig invloed hebt op de vrienden die je pubers kiezen. Maar als je vanaf het begin een band opbouwt met de vrienden van je kind, ze thuis uitnodigt en met ze praat, blijkt dat een enorm verschil te maken.’

Hebt u zelf nieuwe inzichten gekregen?

‘Tijdens het samenstellen van dit boek heb ik vaak gedacht: potverdorie, waarom heeft niemand me dit verteld? Als mijn zoons bijvoorbeeld ruziemaakten, wist ik nooit goed hoe daarop te reageren.

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

5 Tips om uw kinderen gezond te houden

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Artikel

Videohometraining

Lees verder
Test

Hoe positief betrokken ben je bij je kind?

Lees verder
Artikel

Ouderlijke liefde

Lees verder
Artikel

Iedereen een relatie

Lees verder
Artikel

‘Onze moeder is autistisch’

Lees verder
Artikel

Tweelingen zijn bijtertjes

Lees verder