Wat je dromen vertellen – droomduiding 5

Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Redacteur Janneke Gieles gaat op onderzoek uit.

 

Op zoek naar het keuzemoment

Het besef dat je een keuze hebt, is het belangrijkste inzicht bij de methode van droomtherapeut Ada de Boer. ‘Omdat dromen volledig over jezelf gaan en niet onder invloed staan van anderen, zoals in het wakkere leven, bieden ze je een uitgelezen mogelijkheid om je bewust te worden van je impliciete keuzes. Wie patronen herkent in het dagelijks leven, gaat ook beter zien welke keuze­momenten hij heeft.’

Zo bleef ik in mijn droom maar twijfelen over de inhoud van mijn koffer, terwijl ik ook hulp had kunnen vragen bij het inpakken. Sterker nog, in het echte leven had ik ook een keuzemoment: ik had mijn ideeën over het artikel bijvoorbeeld kunnen bespreken met een collega.

Door goed op onze dromen te letten, kunnen we bovendien meer te weten komen over onze manier van denken. Wie in een droom altijd pech heeft, verwacht wellicht ook in het dagelijks leven dat het wel weer mis zal gaan. Mislukken onze acties vaak, dan hebben we misschien niet genoeg vertrouwen in eigen kunnen. De Boer: ‘Ik moet hier wel bij zeggen dat onze dromen overdrijven. Als je overdag onzeker bent, zie je dat ’s nachts uitvergroot terug. Daarnaast is het grootste deel van de wendingen in onze dromen negatief, blijkt uit onderzoek. Blijkbaar zijn we als mens geneigd om gedachtes te hebben als: O jee, dat kan fout aflopen.’

En terwijl dat in het dagelijks leven vervolgens vaak meevalt, worden we in onze droom meteen gestraft voor dergelijke gedachten: als we denken dat het misgaat, gáát het ook mis.

Droomduiding 6: Stuur je dromen

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Tussen slapen en ontwaken

Onbekenden door je slaapkamer zien sluipen. Wakker worden en geen vin ­kunnen verroeren. In het sch...

Lees verder
Advies

‘Hoe krijg ik contact met mijn drukke zoons?’

Ik (68) ben vader van twee volwassen zoons, die ik vrijwel uitsluitend telefonisch spreek. Ik zou mi...

Lees verder
Advies

Wat betekent kleding in mijn droom?

Lees verder
Artikel

‘Droomsymboliek is grote onzin. Weg ermee!’

Lees verder
Artikel

‘Ik was als de dood voor mijn dromen’

Lees verder
Advies

Minder piekeren voor het slapen gaan

Lees verder
Artikel

9 nachtrustnieuwtjes

Lees verder
Advies

Dromen over een oud huis zegt iets over je persoonlijkheid

Lees verder