Wat je dromen vertellen – droomduiding 5

  • 268 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Redacteur Janneke Gieles gaat op onderzoek uit.

 

Op zoek naar het keuzemoment

Het besef dat je een keuze hebt, is het belangrijkste inzicht bij de methode van droomtherapeut Ada de Boer. ‘Omdat dromen volledig over jezelf gaan en niet onder invloed staan van anderen, zoals in het wakkere leven, bieden ze je een uitgelezen mogelijkheid om je bewust te worden van je impliciete keuzes. Wie patronen herkent in het dagelijks leven, gaat ook beter zien welke keuze­momenten hij heeft.’

Zo bleef ik in mijn droom maar twijfelen over de inhoud van mijn koffer, terwijl ik ook hulp had kunnen vragen bij het inpakken. Sterker nog, in het echte leven had ik ook een keuzemoment: ik had mijn ideeën over het artikel bijvoorbeeld kunnen bespreken met een collega.

Door goed op onze dromen te letten, kunnen we bovendien meer te weten komen over onze manier van denken. Wie in een droom altijd pech heeft, verwacht wellicht ook in het dagelijks leven dat het wel weer mis zal gaan. Mislukken onze acties vaak, dan hebben we misschien niet genoeg vertrouwen in eigen kunnen. De Boer: ‘Ik moet hier wel bij zeggen dat onze dromen overdrijven. Als je overdag onzeker bent, zie je dat ’s nachts uitvergroot terug. Daarnaast is het grootste deel van de wendingen in onze dromen negatief, blijkt uit onderzoek. Blijkbaar zijn we als mens geneigd om gedachtes te hebben als: O jee, dat kan fout aflopen.’

En terwijl dat in het dagelijks leven vervolgens vaak meevalt, worden we in onze droom meteen gestraft voor dergelijke gedachten: als we denken dat het misgaat, gáát het ook mis.

Droomduiding 6: Stuur je dromen

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
  • Meer over

    Slapen

    Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Wat je dromen vertellen

Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezigh...

Lees verder
Interview

Paul de Munnik: ‘Mijn liefde voor Rotterdam begon bij Pietje Bell’

Kleinkunstenaar Paul de Munnik kiest de boeken uit zijn kast die hem het meest hebben geraakt.

Lees verder
Artikel

‘Ik was als de dood voor mijn dromen’

Lees verder
Artikel

Mama, mag het licht aan?

Lees verder
Advies

Verdwaald in mijn dromen

Lees verder
Artikel

Alles uit de dag willen halen

Lees verder
Advies

Mijn dromen gaan vaak over water

Lees verder
Advies

Wat betekent onweer en bliksem in mijn dromen?

Lees verder