Wat je dromen vertellen – droomduiding 3

  • 270 woorden
  • leestijd is
  • 2 minuten
Je kunt leren van je dromen: ze weerspiegelen je levenshouding, je keuzes en de vragen die je bezighouden. Redacteur Janneke Gieles gaat op onderzoek uit.

 

Nachtelijk verwachtings-patroon

Hoewel er meer onderzoek nodig is voor een steviger onderbouwing van Kramers beweringen, vindt klinisch psycholoog en droomtherapeut Ada de Boer zijn theorie op veel punten plausibel. Ook in haar praktijk ziet ze vaak dat mensen bezig zijn met hun frustraties in hun nachtelijke avonturen, en er al dromend een oplossing voor zoeken.

Waar De Boer vooral op let bij dromen, zijn de patronen die erin terugkomen. Want behalve de zaken die ons overdag bezighouden en ons emotioneel raken, komen ook onze denk- en verwachtingspatronen sterk terug in onze dromen. Zo bleken proefpersonen die een verhaaltje moesten verzinnen bij plaatjes, in hun dromen dezelfde soort verhaallijnen en wendingen te hebben. Bij een neutrale figuur in een plaatje is de een geneigd om er een vriendelijk persoon van te maken, terwijl de ander er een slechterik in ziet. Op dezelfde manier reageren we ook op de beelden die we in onze dromen zien.

De grap is dat zodra we iets denken of verwachten in onze dromen, dat ook binnen een aantal seconden gebeurt. Vaar je in een droom bijvoorbeeld op zee en denk je: ‘Als ik nu maar niet uit de boot val!’, dan lig je binnen de kortste keren in het water. Associeer je de zee met vissen, of met achtervolgingen in speedboten, dan zal de droom eerder verder gaan op dat thema.

Door goed op te letten welke wendingen je dromen nemen, kun je meer te weten komen over je verwachtingspatronen, zegt De Boer. En wanneer je aan ineffectieve en negatieve patronen werkt, zullen ook je dromen meer positieve wendingen krijgen.

Droomduiding 4: Vechten met je belagers

Lees door via 100% Digitaal

abonnement

Toegang tot alle online artikelen en onbeperkt toegang tot het magazine.
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles
  • Meer over

    Slapen

    Slaap geeft je lichaam rust en het lijkt erop dat het ook belangrijk is voor het functioneren van je geheugen. Als bonus krijg je er tijdens je slaap nog wat avonturen in de vorm van dromen bij. Maar wat als je de slaap maar niet kunt vatten?

    Bekijk dit thema

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik droom in slow motion

Lees verder
Kort

Ongeremde sensatiezucht

Op ons 19de zijn we het meest sensatiebelust. Onze zelfcontrole blijft daarbij achter; die piekt pas...

Lees verder
Artikel

‘Ik was als de dood voor mijn dromen’

Lees verder
Advies

De rol van dieren in dromen

Lees verder
Artikel

De Onbewogen Beweger

Lees verder
Advies

In mijn dromen erger ik me aan anderen

Lees verder
Artikel

Leren van je dromen

Lees verder
Artikel

Onrustige slapers

Lees verder