De beste aanpak is op maat
Er zijn talloze stottertherapieën. Stotteraars kunnen terecht bij reguliere therapeuten, die een erkende opleiding hebben gevolgd tot logopedist (soms aangevuld met een specialisatie tot stottertherapeut), maar ook bij zeer uiteenlopende alternatieve therapieën. Hier werken de behandelaars vanuit een bepaalde methode. Bekende alternatieve methodes zijn bijvoorbeeld de Del Ferro-methode, die de middenrifspier traint waardoor de luchtstroom vloeiender langs de stembanden gaat, en de Hausdörfer-methode, die juist bewust géén aandacht besteedt aan de ademhaling en inzoomt op het wegnemen van de spreekangst.

Wat in welk geval de beste aanpak is, verschilt van persoon tot persoon, aldus Marie-Christine Franken, stottertherapeute bij het Erasmus Medisch Centrum. ‘Sommige mensen willen vloeiender leren praten, maar er zijn ook mensen die vooral van hun spreekangst af willen.’ Een stottertherapeut kan helpen om inzicht te krijgen in die behoeften.

Maar, waarschuwt Franken: stotteren kun je niet ‘genezen’ door een spraakveranderingstechniek te leren. ‘Zo’n techniek toepassen blijft altijd aandacht kosten, voelt voor veel mensen vreemd en blijkt in het dagelijks leven moeilijk vol te houden.’

Links naar diverse sites over stotteren

  • www.demosthenes.nl
    Hier kunt u ervaringen uitwisselen met andere mensen die stotteren.
  • www.stotteren.nl
    Website van de Nederlandse Federatie Stotteren met uitgebreide informatie, zoals een overzicht van therapieën en onderzoeksresultaten.
  • www.thestutteringbrain.blogspot.com
    Engelstalig weblog van Tom Weidig, wetenschapper en ervaringsdeskundige. Weidig volgt kritisch de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van stotteren.
  • www.allesoverstotteren.nl
    Website van Stichting Support Stotteren, met een overzicht van sites en boeken op het gebied van stotteren.