Wat is dat toch met Jennifer?

als je een papieren zak opblaast en kapotslaat, klinkt er een knal. Althans, dat dacht ik. Maar in een blad las ik dat het iets anders ligt. Er stond: ‘Door de zak kapot te slaan ontstaat er een drukgolf. En als een drukgolf de oren raakt, wordt die geregistreerd als een hard geluid.’ Ik vond […]

als je een papieren zak opblaast en kapotslaat, klinkt er een knal. Althans, dat dacht ik. Maar in een blad las ik dat het iets anders ligt. Er stond: ‘Door de zak kapot te slaan ontstaat er een drukgolf. En als een drukgolf de oren raakt, wordt die geregistreerd als een hard geluid.’ Ik vond dat opzienbarend: onze oren maken dus het geluid, niet de zak! Er klinkt niets, wij horen wat. Maar als er nie­mand in de buurt is, is er ook geen knal.

En dat geldt eigenlijk voor alles wat we waarnemen. Wat we waar­nemen zegt vooral iets over onszelf. Is een gebak­je zoet? Nee, mijn smaakpapillen maken het zoet. Is de vacht van een kat zacht? Alleen als ik haar aai. Is Jennifer Aniston mooi? Het is ongelooflijk: maar dat ze aantrekke­lijk is, ligt vooral aan mij. Jennifer Aniston is alleen mooi als iemand dat vindt.

Alles is er, schreef de dichter Hans Tentije. Maar het om­gekeerde is ook waar. Er is niets. Iets krijgt pas kleur, geur en schoonheid als het waargenomen wordt. Tot die tijd is het niets en kan het alles nog wor­den.

Dus is het heel betekenisvol

Log in om verder te lezen.
auteur

Ruud Hollander

Na ruim zeven jaar hoofdredacteur van Psychologie Magazine te zijn geweest, werd ik uitgever. Dat betekent dat ik weinig meer met de inhoud van het blad te maken heb, maar me vooral bezighoud met de zakelijke kant van het blad.

» profiel van Ruud Hollander

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Versterk de band met je kind

Wie goed wil omgaan met de angsten en onzekerheden van zijn kind, moet eerst die van zichzelf opruim...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Advies

‘Mijn moeder houdt van mijn agressieve vader’

Lees verder
Advies

Man met autisme: ‘Mijn leidinggevende ziet mijn kwaliteiten niet’

Lees verder
Artikel

Het dier in ons

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

Lees verder
Advies

Nog steeds last van mijn dominante vader

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Lees verder