Was ik niet goed genoeg?

Geachte heer Cremer, Terwijl ik getrouwd ben heb ik een liefdesrelatie met een man (geen seks en mijn echtgenoot wist ervan), die na een paar maanden verliefdheid afstand nam. Nu willen we die vriendschap anders invullen. Hij wil mij ver op afstand houden en ik wil hem zo graag wat dichterbij. Nu, een jaar verder, […]

Geachte heer Cremer,

Terwijl ik getrouwd ben heb ik een liefdesrelatie met een man (geen seks en mijn echtgenoot wist ervan), die na een paar maanden verliefdheid afstand nam. Nu willen we die vriendschap anders invullen. Hij wil mij ver op afstand houden en ik wil hem zo graag wat dichterbij.

Online training

Leer loslaten

 • Leer accepteren i.p.v. vechten
 • Leer de controle los te laten
 • Leer te leven volgens je waarden

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Nu, een jaar verder, probeer ik hem uit mijn leven te bannen maar het kost me nog elke dag strijd. Ik weet dat ik hem helemaal moet loslaten, leuke dingen doen, mijn eigen leven weer hartstikke leuk maken zonder hem, maar ergens blijft dat gevoel knagen dat ik niet goed genoeg was.

groeten van Roos

Beste Roos,

De slotzin gaat over het zelfoordeel ‘niet goed genoeg zijn’ en de ander niet waardig. Daarnaast is er verdriet over afwijzing. Gevoelens die blijven knagen omdat er geen afstand genomen kan worden van de implicaties van de ‘affaire’. Afscheid nemen van ervaringen met heftige (liefdes)emoties is ook vrijwel onmogelijk, ze zijn deel geworden van je ervaringswereld.

In plaats van te strijden tegen deze herinneringen en gevoelens, werkt het vaak beter om ze een plaats te geven. Het gaat hier om emoties die aanvankelijk warm en hartstochtelijk waren. Het is een kunst om het goede daarvan te bewaren en het mindere (‘de afwijzing’ ) te parkeren. Het is als het ware het afscheid nemen van een geliefde, je houdt prettige herinneringen en gevoelens maar het afscheid is een feit waar niets aan te veranderen is. Met het werken aan zelfwaardering in relaties (weten dat je betekenis hebt of gehad hebt voor anderen) kom je sterker te staan en ontstaat niet zo gauw het gevoel van niet goed genoeg zijn voor anderen.

Roel Cremer

 • Roel Cremer, adviseur bij TNO Kwaliteit van Leven, afdeling Arbeid. Hij helpt sollicitanten met de ontwikkeling van sociale vaardigheden en meer zelfwaardering.
 •  

   

  auteur

  Roel Cremer

  » profiel van Roel Cremer

  Dit vind je misschien ook interessant

  Verhaal

  Laat vaker zien wat je dwars zit

  Waarom bellen we onze vrienden niet op op het moment dat we ons rot voelen – maar pas daarna, als ...

  Lees verder
  Artikel

  6 manieren om minimalistisch te leven

  Je zekerheid en status inruilen voor een vrijer bestaan, deze zes geinterviewden deden het. Van wone...

  Lees verder
  Advies

  Ik heb zo’n last van mijn perfectionisme

  Lees verder
  Artikel

  Onzichtbare materie

  Lees verder
  Artikel

  Verder met je leven, oefeningen in afsluiten

  Lees verder
  Advies

  Hoe kan ik mijn moeder helpen het verleden los te laten?

  Lees verder
  Advies

  Moet ik haar echt loslaten?

  Lees verder
  Interview

  Fantasie-vriendjes

  Lees verder