Waarom mis ik dat beetje groen zo?

Lezersvraag: Op kantoor ben ik mijn uitzicht op de binnentuin kwijt. Waarom mis ik dat beetje groen zo?

Breinjournalist Mark Mieras geeft antwoord:
Uitzicht op bomen en planten heeft een harmoniserende uitwerking op mensen. Tijdens een ­onderzoek in Texas, in 1989, kregen proefpersonen beelden te zien die stress opwekten. Hun negatieve emoties vloeiden sneller weg wanneer ze daarna naar natuurbeelden mochten kijken dan bij neutrale stadsbeelden.

Recenter onderzoek bevestigt het positieve effect van natuur: de bloeddruk daalt, de hartslag gaat omlaag, negatieve emoties vervagen. En met uitzicht op een binnentuin hebben mensen zelfs aantoonbaar meer zelfcontrole dan met uitzicht op een blinde muur. Niet voor niets investeren bedrijven in plantenbakken, en beplakken ziekenhuizen wanden van onderzoeksruimtes en scanners graag met natuurfoto’s.

Koreaanse onderzoekers onderzochten in 2010 wat er precies in de hersenen gebeurt wanneer hun proefpersonen naar gebouwen of natuur keken. Bij gebouwen was er veel meer activiteit in hun visuele cortex, geheugencentra en hun angstcentrum. Opvallend was in dat geval ook een verhoogde activiteit in de gyrus parahippocampus, waar de hersenen hun mentale plattegronden opslaan. Het lijkt er dus op dat hun hersenen zich aan het oriënteren waren: waar ben ik? Met uitzicht op natuur was er juist meer activiteit in de caudatus, een gebied dat altijd actief is wanneer mensen iets waardevol vinden.

Bronnen: P. Rendell, J. Henry, Prospective-memory functioning is affected during pregnancy and postpartum, Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, 2008 / C. Hillman e.a., The effect of acute treadmill walking on cognitive control and academic achievement in preadolescent children, Neuroscience, 2009

Mark Mieras

Mark Mieras is wetenschapsjournalist en schrijver van de breinboeken Liefde en Ben ik dat?

auteur

Mark Mieras

» profiel van Mark Mieras

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Waarom blowen zo slecht is voor het puberbrein

Kan geen kwaad, een jointje roken? Voor pubers wel, zo concludeert een Nederlandse onderzoeker. Zelf...

Lees verder
Artikel

Multipotentialist: ‘Ik wil het állemaal’

‘Wat wil je later worden?’ Vrijwel niemand geeft daar vijf antwoorden op. Maar voor mensen als C...

Lees verder
Artikel

Beelden in het brein

Lees verder
Artikel

Twintig jaar psychochirurgie

Lees verder
Artikel

Oogcontact maakt autisten bang

Lees verder
Artikel

Licht in donkere dagen

Lees verder
Artikel

Breinpuzzels

Lees verder
Kort

Breinsporen van mishandeling

Lees verder