‘Waar krijg je later spijt van?’

Niet door antwoorden te geven, maar door de juiste vragen te stellen helpt een coach cliënten verder. Welke vraag maakte het verschil in de spreekkamer? Deze maand: coach Marije Laverman.

Hartkloppingen, een gejaagd gevoel en slecht slapen: dat zijn de klachten waarmee Lars zich bij me meldt. Hij is 42, getrouwd en hij heeft twee jonge kinderen. Trots vertelt hij me dat hij net is gepromoveerd tot leidinggevende bij het ICT-bedrijf waar hij werkt. Trots, maar ook in de war: want nu hij eindelijk de hoge functie heeft waar hij jaren hard voor heeft gewerkt, voelt hij zich verre van gelukkig. Al tijdens ons eerste gesprek blijkt dat onder zijn fysieke klachten de vraag ligt: en nou? Van huis uit kreeg hij mee hoe belangrijk carrière maken is; zijn ouders werkten als manager en arts. En nu hij eindelijk hoog in de boom zit, voelt hij zich helemaal niet op z’n plek.

Ook aan de slag met een coach?

Op Coachfinder.nl vind je snel de coach die bij jou past. Alle coaches bieden een gratis intakegesprek.

Zijn huidige rol past inhoudelijk niet bij hem, maak ik op uit zijn verhaal. Lars beseft dat ook, en dat bezorgt hem een lichte paniek. Want zo doorgaan wil hij niet, maar als hij deze nieuw verworven status zou opgeven, lijkt dat gezichtsverlies. Hij voelt zich gevangen, alsof hij geen kant meer op kan.

Hoe het hoort

In de tweede sessie vraag ik Lars: ‘Stel, je bent straks 85. Waar heb je dan spijt van?’ Hiermee geef ik hem de kans om van een afstandje naar zijn eigen leven te kijken. En te laten voelen wat zijn leven nu echt waardevol maakt. Eerst is Lars stil. Hij denkt na en ik zie hoe de vraag hem emotioneert. Hij antwoordt: ‘Ik zou het heel erg vinden als ik mijn kinderen niet heb zien opgroeien.’

Zoals zijn vader er nauwelijks was voor hem en zijn zusje, vertelt hij. ‘Dat wil ik anders doen, maar in de praktijk doe ik dat dus niet.’ En dan is hij weer stil. Moeten toegeven dat iets waar je hard voor hebt gewerkt en lang van hebt gedroomd niet het gewenste effect oplevert, is heel confronterend. Ik vervolg het gesprek door Lars aan de hand van kleine ‘teruggeefvragen’ te laten ontdekken hoe hij zijn doel — meer tijd voor de kinderen — kan bereiken.

Verre reis

Lars denkt dat een baan met meer vrijheid en minder stress zou kunnen helpen. Maar, zegt hij meteen: ‘Ik moet wel genoeg blijven verdienen om elk jaar een verre reis te maken.’ Ik knik. En ik geef hem zijn antwoord terug: ‘Dus die verre reis is echt héél belangrijk?’ Op dat moment voel ik hoe zijn zelfgecreëerde verhaal over geld, status en aanzien verder gaat wankelen. Hoe meer ik doorvraag, hoe meer hij beseft dat hij eigenlijk maar één ding wil: niet worden zoals zijn hardwerkende ouders. En dat terwijl hij ooit aan zijn carrière begon om hen trots te maken.

Na sessie vier gaat Lars bij zijn ouders langs om te vertellen dat hij minder gaat werken. En op termijn misschien voor zichzelf begint. Hij is bang hen teleur te stellen, maar zoals je bijna altijd ziet: zijn ouders vinden alles prima, zolang hun zoon maar gelukkig is.
Een maand na onze laatste sessie spreek ik Lars nog even. Hij is net terug van een lang weekend weg, alleen met de kinderen — in Nederland. En hij heeft een dag per week ouderschapsverlof geregeld zodat hij zijn zoontje kan begeleiden als voetbalcoach.’

Lars heet in het echt anders.

Verder aan de slag met een coach

Zou je graag aan de slag gaan met een van deze thema’s? Wil je je leven anders inrichten maar weet je niet hoe? Een goede coach helpt hierbij. Op Coachfinder.nl vind je gratis en eenvoudig gekwalificeerde coaches die je verder kunnen helpen. Gebruik ons slimme matchingssyteem om de coach te vinden die bij je past of bekijk alle coaches. Het eerste intakegesprek is altijd gratis!

Marije Laverman werkt sinds 2009 als coach en is gespecialiseerd in werk-balans-vraagstukken.
passievoormensenarbeid.nl

Uitzoomen

De ‘spijtvraag’ haalt mensen uit de waan van de dag, en weg van ‘hoe het hoort’ en ‘hoe het moet’, zegt Marije Laverman. Ze laat mensen soms antwoord geven in de vorm van een beschrijvend verhaal, waardoor ze zich die spijt levendig kunnen voorstellen. Veel mensen komen door deze vraag tot inzicht dat ze meer tijd willen doorbrengen met geliefden of dat ze meer willen betekenen voor de wereld. Met name bij dertigers en veertigers maakt het veel los. Zij vervullen vaak verschillende rollen: werknemer, ouder, partner, mantelzorger. Al die ballen moeten worden hooggehouden. Juist dan helpt uitzoomen: ze kunnen daardoor ontdekken of ze nog nastreven wat ze echt belangrijk vinden.

auteur

Resi Lankester

Elk mens heeft een verhaal. En ik wil al die bijzondere verhalen heel graag horen en zo mooi mogelijk opschrijven. Daarnaast ben ik benieuwd naar het waarom achter ons gedrag. Waarom doen we wat we doen en willen we wat we willen? Wat drijft ons?

» profiel van Resi Lankester

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform ...

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...
Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform ...

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...
Lees verder
Kort

Twee typen narcisten

Narcisten zien zichzelf als hoog-intelligente, kritische denkers. Maar uit nieuw onderzoek van de un...
Lees verder
Kort

Twee typen narcisten

Narcisten zien zichzelf als hoog-intelligente, kritische denkers. Maar uit nieuw onderzoek van de un...
Lees verder
Verhaal

Wandelcoaching – Al wandelend komen de antwoorden

Zzp’er Vivian de Gier draait 70 uur per week en is er klaar mee. Hoe kan ze minder werken, genoeg ...
Lees verder
Verhaal

Vraag vaker om hulp – je hoeft niet alles zelf te doen

Hulp aannemen vinden we bijna het moeilijkste wat er is. Bijna – want hulp vrágen is pas echt een...
Lees verder
Interview

Marieke over coaching: ‘Ik ga zuiniger om met mijn energie...

Marieke (50) zit in het managementteam van een onderwijsorganisatie. Ze ging naar een coach toen ee...
Lees verder
Interview

Ralf over coaching: ‘Ze hielp mijn gedachten ontwarren...

Ralf (36) is planner bij een brouwerij en leerde bij een coach om zijn homoseksualiteit te acceptere...
Lees verder
Interview

Een ‘wildgroei’ aan coaches? Met Coachfinder vin...

Psychologen en bedrijfsartsen maken zich zorgen over de 'wildgroei' aan coaches, blijkt uit onderzoe...
Lees verder
Artikel

‘In het leven zullen altijd dingen blijven wringen’

Jeffrey Wijnberg was intens verlegen, maar hij leerde zichzelf contact te leggen en werd een succesv...
Lees verder