Hoe maak je snel vrienden? Elkaar iets persoonlijks vertellen en daarbij geregeld wisselen tussen de rol van luisteraar en verteller, blijkt een effectieve manier. De Amerikaanse psychologe Susan Sprecher verdeelde proefpersonen in koppels en gaf ze een lijst met persoonlijke vragen, zoals: wat is je gelukkigste jeugdherinnering? De ene helft van de koppels moest elkaar om de beurt zo’n vraag stellen; bij andere helft stelde eerst de een alle vragen, dan de ander.

De proefpersonen die elkaar snel afwisselden voelden meer een band, hadden meer het idee dat ze op elkaar leken en vonden het contact plezieriger dan de duo’s waarin er steeds één heel lang aan het woord was geweest.

Verklaring voor dit effect: als iemand je iets persoonlijks vertelt, krijg je het gevoel dat diegene jou aardig vindt. Dat leidt tot meer eigen ontboezemingen. Dit effect is nog sterker als je meteen op iemands ontboezemingen reageert met eigen persoonlijke informatie, want daardoor kom je warm en sensitief over.

Taking Turns: Reciprocal Self-Disclosure Promotes Liking in Initial Interactions, Journal of Experimental Social Psychology, nog te verschijnen