Vrienden bij toerbeurt

  • 179 woorden
  • leestijd is
  • 1 minuut

Hoe maak je snel vrienden? Elkaar iets persoonlijks vertellen en daarbij geregeld wisselen tussen de rol van luisteraar en verteller, blijkt een effectieve manier. De Amerikaanse psychologe Susan Sprecher verdeelde proefpersonen in koppels en gaf ze een lijst met persoonlijke vragen, zoals: wat is je gelukkigste jeugdherinnering? De ene helft van de koppels moest elkaar […]

Hoe maak je snel vrienden? Elkaar iets persoonlijks vertellen en daarbij geregeld wisselen tussen de rol van luisteraar en verteller, blijkt een effectieve manier. De Amerikaanse psychologe Susan Sprecher verdeelde proefpersonen in koppels en gaf ze een lijst met persoonlijke vragen, zoals: wat is je gelukkigste jeugdherinnering? De ene helft van de koppels moest elkaar om de beurt zo’n vraag stellen; bij andere helft stelde eerst de een alle vragen, dan de ander.

De proefpersonen die elkaar snel afwisselden voelden meer een band, hadden meer het idee dat ze op elkaar leken en vonden het contact plezieriger dan de duo’s waarin er steeds één heel lang aan het woord was geweest.

Verklaring voor dit effect: als iemand je iets persoonlijks vertelt, krijg je het gevoel dat diegene jou aardig vindt. Dat leidt tot meer eigen ontboezemingen. Dit effect is nog sterker als je meteen op iemands ontboezemingen reageert met eigen persoonlijke informatie, want daardoor kom je warm en sensitief over.

Taking Turns: Reciprocal Self-Disclosure Promotes Liking in Initial Interactions, Journal of Experimental Social Psychology, nog te verschijnen

Lees door via 100% Digitaal

  • Toegang tot álle online artikelen
  • Altijd het nieuwste magazine
  • Korting op onze trainingen
Al vanaf €4,- per maand!
Al abonnee? Log in
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Het contact met mijn vriendinnen is verbroken en ik mis ze zo

Lees verder
Recensie

3 kijktips over leven met een psychische aandoening

Voor als je vanavond nog niets gepland hebt.

Lees verder
Artikel

Vriendjes worden?

Lees verder
Artikel

Apenmaatjes

Lees verder
Advies

Kan ik hem duidelijk maken dat ik alleen vrienden wil zijn?

Lees verder
Interview

Fantasie-vriendjes

Lees verder
Advies

Afspraken met vrienden kosten me teveel energie

Lees verder
Artikel

Het geheim van chemie

Lees verder