Vlaamse mannen in het nauw

  • 1836 woorden
  • leestijd is 10 minuten
In november start in Vlaanderen een campagne om het stijgende aantal zelfmoorden onder mannelijke dertigers in te dammen. Wat is er aan de hand met de Belgische mannen?

Dat was even schrikken. Hoewel het maar een klein krantenberichtje betrof. Maar toch: ‘Zelfdoding doodsoorzaak nummer één onder Vlaamse dertigers’, kopte De Standaard. ‘Zelfs ík was er door verrast’, zegt hoogleraar Kees van Heeringen. Van Heeringen is hoofd van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van het Universitair Ziekenhuis Gent. ‘Ik wist wel dat het er in Vlaanderen niet al te florissant voorstond, maar deze cijfers had ik niet verwacht.’ We moeten hierbij wel aantekenen dat ‘dertigers’ eigenlijk ‘mannelijke dertigers’ betekent. Van alle mannen tussen de 30 en 34 die in 2000 in Vlaanderen zijn gestorven, heeft 38 procent daar zelf de hand in gehad.

In Vlaanderen komen elk jaar ongeveer evenveel mensen door zelfdoding om het leven als in Nederland. Percentueel gezien betekent dit dat twee keer zoveel Vlamingen een eind aan hun leven maken dan Nederlanders. Dat is altijd al zo geweest. In Europa voert Hongarije de ranglijst aan, Vlaanderen staat op de tiende plaats en Nederland op de negentiende. Wat wél verandert is, is het sóórt mensen dat de hand aan zichzelf slaat. Tot een jaar of twintig geleden liep je meer kans op zelfdoding naarmate je ouder werd. Maar in toenemende mate zijn het jongeren, tussen de vijftien en

Log in om verder te lezen.
auteur

Heleen Peverelli

» profiel van Heleen Peverelli

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Waarom we massaal naar Heel Holland Bakt kijken

Ruim 3,3 miljoen kijkers zagen vorige week hoe vijf kandidaten een sneeuwtaart probeerden te maken,...

Lees verder
Artikel

Gezocht: Stagiair(e) Innovatie

Wil jij mee werken aan grote innovatieprojecten bij Psychologie Magazine? Wij zoeken op korte termij...

Lees verder
Artikel

Als je moeder zelfmoord pleegt

Lees verder
Artikel

Een tijd van leven…

Lees verder
Verhaal

Er is leven na de doodswens

Lees verder
Artikel

‘U bent een beetje verward’

Lees verder
Artikel

Zelfdoding kan worden voorkomen

Lees verder
Advies

Mijn broer is in hongerstaking

Lees verder