Vieze meisjes, gezonde vrouwen

Vrouwen hebben vaker dan mannen allergieën, astma, reuma en andere aandoeningen waarbij een overactief immuunsysteem een rol speelt. De standaardverklaring: vrouwen zijn stressgevoeliger en hun hormonen spelen hun parten. Maar de Amerikaanse sociaal psychologe en filosofe Sharyn Clough zoekt de verklaring in een andere hoek: die van de ‘hygiënehypothese’. Deze hypothese stelt dat het afweersysteem […]

Vrouwen hebben vaker dan mannen allergieën, astma, reuma en andere aandoeningen waarbij een overactief immuunsysteem een rol speelt. De standaardverklaring: vrouwen zijn stressgevoeliger en hun hormonen spelen hun parten.

Maar de Amerikaanse sociaal psychologe en filosofe Sharyn Clough zoekt de verklaring in een andere hoek: die van de ‘hygiënehypothese’. Deze hypothese stelt dat het afweersysteem van kinderen die te ‘schoon’ opgroeien niet leert onschuldige indringers van gevaarlijke te onderscheiden. Daardoor reageert het op beide soorten indringers met ontstekingen.

Vrouwen krijgen vaker zo’n op hol geslagen afweersysteem, betoogt Clough, doordat ze als kind minder mochten buitenspelen, eerder te horen kregen dat ze niet zo vies moesten doen, en meer in kleren werden gestoken waarin je niet lekker over de vloer kunt kruipen.

De hygiënehypothese zou volgens de psychologe zelfs kunnen verklaren waarom vrouwen vaker depressief zijn. Er worden immers steeds meer aanwijzingen gevonden voor een verband tussen chronische laaggradige ontstekingsreacties en een sombere stemming.

Laat meisjes dus maar lekker kliederen. Dat maakt niet alleen gelukkiger kinderen van ze, maar ook gelukkiger volwassenen.

Gender and the hygiene hypothesis, Social Science & Medicine, februari 2011

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Vraag 7 Waarom vallen mannen op blondines?

Speciaal deze maand: 16 lezersvragen met antwoorden uit de wetenschap

Lees verder
Artikel

Psychologie Magazine lanceert Coachfinder, matchingplatform voor coaching

De vraag naar coaching neemt toe en ook het aanbod groeit hard. Daarom lanceert Psychologie Magazine...

Lees verder
Artikel

Mannen willen altijd méér

Lees verder
Artikel

Het leven van een vrouwenbrein

Lees verder
Artikel

Geen steun voor schoonheden

Lees verder
Artikel

‘Mijn testosteron komt uit een tube’

Lees verder
Artikel

Getrouwde mannen zijn lui

Lees verder
Artikel

Vrouwen snauwen na een rotdag

Lees verder