Norwoodvrouwen

Als hij maar gelukkig is, heette de bestseller die de Amerikaanse therapeute Robin Norwood in 1985 uitbracht. Sindsdien kennen miljoenen vrouwen de term ‘relatieverslaving’. Relatieverslaafde vrouwen verslijten niet per se de een na de ander. Het zijn vrouwen die bij een man blijven die hun niet geeft waar ze behoefte aan hebben, in een verhouding blijven die soms zelfs uitgesproken destructief is, of voor een man blijven vechten die onbereikbaar is en weinig teruggeeft.

Relatieverslaafde vrouwen maken zich volgens Norwood afhankelijk van mannen, net als alco­holici of drugsverslaafden afhankelijk zijn van hun middel – ook al weten ze dat het slecht voor ze is. Om hen te helpen hun verslaving te doorbreken, riep Robin Norwood de vrouwen op zelfhulpgroepen te starten, die werken volgens dezelfde principes als de Anonieme Alcoholisten.

Overal ter wereld ontstonden deze zogenoemde Norwoodgroepen. Ook in Nederland. En ze zijn nog steeds actief. In Den Bosch bijvoorbeeld komen vrouwen van alle leeftijden eens per twee weken samen in een gehuurde ruimte bij een kleuterschooltje.

Pure paniek

Yvonne (45, ondernemer) ziet er ondanks haar mooi opgemaakte ogen vermoeid uit. ‘Vrijdag ben ik weer met Toine naar bed geweest. Hij was weer helemaal gek op me. Zaterdag nam hij me

Log in om verder te lezen.