Vergroot je assertiviteit – 5 tips

Assertiever worden staat bij veel mensen hoog op het wensenlijstje. Maar voor jezelf opkomen is best spannend. Hoe pak je dat aan?

Weet wat je wilt! Zolang je daar voor jezelf geen duidelijkheid over hebt, kun je moeilijk van anderen verwachten dat ze rekening houden met je. Geef vervolgens óók uiting aan je wensen. Kleine kans dat die verwezenlijkt worden als je je mond houdt.

Online training

Vergroot je assertiviteit

  • Beter voor jezelf opkomen
  • Nee zeggen zonder schuldgevoel
  • Inspirerende video’s met trainer Nienke Verhoeven

bekijk de training
Nu maar
€ 67,50

Wees snel. Vraagt iemand je iets, en spreekt het verzoek je niet aan, zeg dan direct en duidelijk nee. Maak je daarna liefst ook meteen uit de voeten. Gespannenheid bij het uitspreken van een weigering kan de ander aanmoedigen je toch proberen om te praten.

Recht je rug en hef je hoofd. Zo kunnen anderen – letterlijk én figuurlijk – niet om je heen. Een zelfverzekerde lichaamshouding werkt als een self-fulfilling prophecy: we geloven meer in onze eigen gedachten als we een gedecideerde houding hebben. Zorg dus wel dat je behalve die houding ook een ego-oppeppende gedachte paraat hebt!

Houd het kort. De verleiding is groot om een verzoek in te kleden in verontschuldigende verklaringen. Dat werkt averechts, zo toonde ook een experiment waarin studenten een zitplek moesten bemachtigen in de volle New Yorkse metro. Hoe meer de studenten hun verzoek toelichtten, hoe kleiner hun succes bij het veroveren van een plekje.

Begin klein. Verlang niet te veel van jezelf: oefen eerst in situaties die je relatief weinig angst inboezemen. Je zult zien dat het je steeds makkelijker afgaat. Oók in die situaties waar je nu als een berg tegenop ziet.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hoe zeg ik nee zonder hem te kwetsen?

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Wees een ontspannen ouder: 3 tips

‘Ik had dat legopoppetje het eerst!’ ‘Ik heb gisteren al afgeruimd!’ Hartstikke fijn, weeken...

Lees verder
Artikel

21 manieren

Lees verder
Verhaal

21 manieren om nee te zeggen

Lees verder
Advies

Mijn vriend kan zijn docent niets weigeren

Lees verder
Advies

Ik los steeds problemen van anderen op

Lees verder
Artikel

Gewóón zeggen wat je wilt

Lees verder
Advies

Wat te doen bij verbale agressie?

Lees verder